Constantin Găvan, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Șimnic Sursa foto: adevarul.ro

Un bărbat care făcuse credit și plătea de un an rate la mita dată pentru un post de ambulanțier a fost cel de la care a pornit dosarul în care procurorii DNA îl acuză pe Cristian Gîngioveanu, fost manager la Serviciul de Ambulanță Dolj, că ar fi pus la cale o adevărată rețea pentru fraudarea concursurilor de angajare la instituția pe care o conducea.

Craioveanul, arată referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Cristian Gîngioveanu și a socrului său, Constantin Găvan, a depus sesizarea în 1 august 2024  mai întâi la Serviciul Județean Anticorupție Dolj (click aici dacă doriți să reclamați fapte de corupție), în aceeași dată fiind redirecționată Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Craiova care a și deschis dosarul de urmărire penală pentru trafic de influență. Denunțul l-a vizat inițial pe un angajat al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Dolj, Marin Cîrstoiu, căruia bărbatul i-ar fi dat, pe parcursul anului 2023, 50.000 de lei în două tranșe (10.000 de lei în septembrie 2023 și 40.000 de lei în 30 noiembrie 2023) pentru a interveni astfel încât să fie angajat ca șofer pe autospecială la SAJ Dolj. Numai că acesta nu a primit postul și, sătul de promisiuni, a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii.

Postul asigurat sau banii înapoi

În 22 august 2024, denunțătorul este înregistrat în timp ce vorbește cu Cîrstoiu la locuința acestuia din urmă, iar angajatul SAJ Dolj îi promite că va rezolva problema angajării și, în caz contrar, îi va restitui banii. „(…) aduce în discuție că a trecut mai bine de un an și plătește rată la cei  50.000 lei, întrebându-l dacă directorul mai vrea și altceva, iar Cîrstoiu Marin îi răspunde că nu mai vrea nimic, însă nu se poate duce peste el, întrucât nu ar recunoaște și amândoi ar da cu subsemnatul pentru dare și luare (de mită-nr.). În continuare, Cîrstoiu Marin îi spune acestuia că în jurul datei de 01 septembrie urmează să fie scoase posturile la concurs, în caz contrar, cel târziu în ziua de 05 septembrie, persoana de sex feminin care  a intermediat aranjarea concursului îi va restitui toți banii pe care i-a remis în acest scop”, se arată în referatul procurorilor.

Cîrstoiu, Răducanu și Găvan, intermediari la șpăgi

Cercetările făcute de procurori și dovezile strânse au scos la iveală un adevărat mecanism de fraudare a concursurilor de angajare atât la Serviciul de Ambulanță cât și la Spitalul CFR din Craiova, mecanism „uns” din plin cu bani și produse alimentare, reiese din referat. Oamenii legii au extins urmărirea penală privind traficul de influență și asupra Melaniei Răducanu, angajată a Centrului Medico-Social Bechet și apropiată a familiei Gîngioveanu, „persoana de sex feminim” care urma să aranjeze și concursul pentru denunțător. Aceasta și Cîrstoiu ar fi intermediat șpăgile pentru directorul de la Ambulanță, iar Răducanu era interesată să își angajeze fiul la Ambulanță și, ulterior, pe concubina acestuia la Spitalul CFR ca asistentă. Tot Răducanu ar fi primit 15.000 de euro de la două persoane pentru a interveni pe lângă conducerea Spitalului CFR astfel încât una dintre femei, denunțătoare în cauză, să fie angajată ca asistentă în unitatea medicală.

Plocon pentru Găvan

Răducanu și fiul său au fost fotografiați de anchetatori în dimineața zilei de 31 august 2024 când se duceau cu „plocon” la socrul directorului de la Ambulanța Dolj, Constantin Găvan, acuzat și el de procurorii anticorupție că intermedia șpăgile și, în plus, găsea candidații „potriviți” pentru posturile scoase la concurs. Potrivit procurorilor, aceștia i-au adus lui Găvan 46 de kilograme de carne de vițel, un tort, prăjituri și legume. Cu o altă ocazie, chiar directoarea Spitalului CFR, Aurelia Gîngioveanu, îi întâmpină acasă la Constantin Găvan, tatăl său, pentru a primi produsele alimentare (carne, brânză, prăjituri). „Din examinarea planșelor foto se constată că, persoana care îi întâmpină pe cei doi este fiica lui Găvan Constantin, numita Gîngioveanu Aurelia-Maria, managerul Spitalului CFR Craiova. Potrivit (…), între Gîngioveanu Aurelia-Maria și Gîngioveanu Cristian are loc o convorbire telefonică, în care prima dintre aceștia îi confirmă soțului ei că a primit de la Răducanu Ionica Melania și fiul acesteia produse alimentare dintre cele susmenționate (carne de miel, pastramă, prăjituri), menționând totodată că Răducanu Ionica Melania i-a solicitat angajarea numitei (…), precum și că o va angaja pe aceasta din urmă atunci când s-o face loc”, menționează procurorii în referat.

Gîngioveanu livra „cărți”

În același referat, procurorii arată și faptul că o parte dintre cei acuzați vorbeau codificat, vrând să evite astfel să fie prinși și trași la răspundere. „În dimineața zilei de 05.09.2024, Găvan Constantin a contactat-o telefonic pe fiica sa, Gîngioveanu Aurelia-Maria, însă a purtat convorbirea telefonică cu numitul Gîngioveanu Cristian, cei doi vorbind codificat, stabilind ca Gîngioveanu Cristian să-i livreze prin Gîngioveanu Aurelia Maria cărți, probabil subiectele care vor trebui învățate pentru promovarea concursului organizat de Serviciul Județean de Ambulanță Dolj”, arată procurorii.

„Nu-i convine să dea înapoi patrusutecinzeci

În schimb, alți inculpați au vorbit deschis la telefon despre fraudarea concursului și mită. Într-o convorbire purtată în 9 septembrie 2024 între Melania Răducanu și fiul său, acesta din urmă îi spune mamei sale că a primit subiectele de concurs. „Cei doi discută despre faptul că a primit multe subiecte pe care trebuie să le învețe, iar dacă nu promovează examenul, înseamnă cu directorul nu vrea să îl ajute. Răducanu Ionica Melania îi spune acestuia că directorul vrea să-l ajute, că nu-i convine să dea înapoi patrusutecinzeci, probabil suma de bani pe care i-a remis-o cu titlu de mită pentru ca fiul său să promoveze concursul”, au notat anchetatorii.

Candidații, chemați la biroul socrului Găvan

În cauză mai există însă și alți denunțători, persoane care ar fi trebuit să ocupe posturi de șoferi de autospecială și asistentă, scoase la concurs la Serviciul de Ambulanță Dolj. Constantin Găvan, socrul directorului SAJ Dolj și tatăl Aureliei Gîngioveanu, ar fi primit de la aceștia 30.500 de euro, promițându-le că va interveni pe lângă ginerele său pentru a fi angajați. Din referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurorii DNA reiese faptul că Găvan își chema deseori „clienții” chiar la biroul său de la Stațiunea Șimnic.

Arestați pe 1 noiembrie 2024

Reamintim faptul că Cristian Gîngioveanu, fost manager al Serviciului Județean de Ambulanță Dolj,  și socrul său, Constantin Găvan, director al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Șimnic, au fost arestați pe 1 noiembrie 2024, după ce au fost inculpați de DNA-Serviciul Teritorial Craiova într-un dosar în care sunt cercetate mai multe concursuri de angajare suspecte. Cei doi, alături de Melania Ionica Răducanu, asistentă medicală la Centrul Medico-Social Bechet, sunt acuzați de săvârșirea unor fapte de corupție, în contextul unor concursuri de angajare care au avut loc în toamna anului 2024 la Serviciul de Ambulanță Dolj, dar și la Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova.

Procurorii  au transmis că Găvan, ar fi pretins și ar fi primit suma totală de 30.500 euro de la patru persoane pentru a interveni pe lângă ginerele său, Cristian Gîngioveanu, director la Serviciul de Ambulanță al Județului Dolj, în vederea angajării acestora în cadrul instituției, pe posturi de șofer autosanitară și asistentă medicală. Ulterior, Gîngioveanu le-ar fi transmis prin intermediul socrului său subiectele ce urmau să fie date la concurs. Mai mult, managerul Serviciului de Ambulanță Dolj ar fi primit de la fiul Melaniei Răducanu mai multe bunuri pentru a-l angaja ca șofer la SAJ Dolj dar și pentru a facilita angajarea concubinei acestuia la Spitalul CFR, unde directoare era chiar soția lui Gîngioveanu (mai multe amănunte despre acuzații puteți citi aici).

Aurelia Maria Gîngioveanu a fost și ea inculpată de DNA și a fost pusă inițial sub control judiciar, fiind acuzată de luare de mită, însă a scăpat de măsură după ce plângerea i-a fost admisă (mai multe amănunte aici).

Constantin Găvan, socrul lui Gîngioveanu și tatăl Aureliei Gîngioveanu, a fost inițial și el arestat preventiv alături de ginerele său. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu unele din ce în ce mai blânde. În prezent, Găvan este sub control judiciar. Cristian Gîngioveanu se află în momentul de față în arest la domiciliu, măsură preventivă ce urmează să expire la finalul lunii aprilie și nu mai poate fi prelungită. Potrivit Codului de procedură penală, o persoană poate fi supusă măsurilor de arest preventiv și arest la domiciliu pentru maxim 180 de zile în cursul urmăririi penale.

La perchezițiile din 31 octombrie 2024, anchetatorii au găsit bani ascunși în cutii de pantofi

Găvan ținea banii și în birou

Înainte ca DNA să facă publice acuzațiile care li se aduc persoanelor din această rețea, procurorii și ofițerii DGA au descins la 18 adrese, inclusiv la domiciliile și în birourile lui Găvan și Gîngioveanu. Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă, la perchezițiile desfășurate în 31 octombrie 2024 suma găsită acasă la Gîngioveanu a fost de 423.320 de euro, 42.200 de lei și 6620 de dolari, în timp ce în biroul lui Găvan de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Șimnic și la locuința acestuia procurorii și ofițerii Serviciul Județean Anticorupție Dolj au găsit 242.340 de euro, 60.840 de dolari și 41.900 de lei.