Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța  Sursa foto: Europa Liberă

Șefi din Compania Naționala Administrația Porturilor Maritime, funcționari, un om politic și oameni de afaceri sunt bănuiți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție că au dat sau primit mită în cadrul unei adevărate rețele de corupție pentru „aranjarea” afacerilor din Portul Constanța. Numărul mare de persoane a căror activitate infracțională a fost documentată de procurori se datorează unui investigator sub acoperire care a fost folosit de inculpați ca intermediar pentru șpăgi, conform digi24.ro.

Direcția Națională Anticorupție a comunicat că șpăgile date de oamenii de afaceri vizați de anchetă pentru a-și vedea nestingheriți de afacerile din Portul Constanța și pentru a le dezvolta porneau de la 2.000 de euro și ajungeau până la 100.000 de euro, dar funcționarii primeau și bunuri. În total, susțin procurorii, funcționarii anchetați ar fi primit aproximativ 350.000 de euro pentru:

  • facilitarea la nivelul conducerii C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța a procedurilor necesare realizării cesionării unor bunuri imobile și intabularea ulterioară a acestora pe numele unei societăți comerciale;
  • urgentarea îndeplinirii actelor necesare în vederea avizării și aprobării la nivelul C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța a unui racord de cale ferată;
  • îndeplinirea actelor necesare în vederea prelungirii unui contract de colectare a deșeurilor încheiat de aceeași companie națională în beneficiul societății deținute de inculpatul B.P.;
  • asigurarea accesului exclusiv al unor societăți comerciale la anumite dane;
  • câștigarea unor licitații și atribuirea preferențială a unor contracte precum: „Umpluturi și sistematizare teritoriu aferent Danei 99 din zona fluvio –maritimă a Portului Constanța și organizarea execuției lucrărilor”, „Extinderea cheurilor Danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor”, „Realizare cheu estacadă în zona Danei 97 în Portul Constanța și organizare de șantier”, „Dragaj de investiții în Porturile maritime”, „Lucrări de întreținere a drumurilor și platformelor de circulație cu îmbrăcăminte din beton în porturile maritime”, „Drum de legătură est-vest rădăcină mol IV-V și organizarea execuției lucrărilor”;
  • aprobarea unor proiecte care vizează extinderea operațiunilor desfășurate de unele societăți comerciale, cum ar fi: „Terminal de produse lichide – Port Constanța – Dana 97”;
  • urgentarea procedurilor de plată a unor facturi fiscale emise de societățile comerciale pentru lucrările efectuate;
  • închirierea / concesionarea de terenuri în regim preferențial;
  • angajarea unor persoane în cadrul C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța.

20 de persoane au fost reținute

DNA mai arată că, pentru ca funcționarii să facă aceste lucruri, oamenii de afaceri le-ar fi promis sume totale de aproape 6 milioane de euro.

În cazul infracțiunilor de dare, respectiv luare de mită, inclusiv promisiunea/ acceptarea promisiunii făcute de mituitor/funcționar reprezintă o modalitate de săvârșire.

Potrivit DNA, între persoanele reținute astăzi în acest dosar se numără Florin Laurențiu Chirilă, director tehnic la CN APM Constanța, George Gabriel Vișan, director comercial la aceeași instituție, Cătălin Viorel Cristea (4 infracțiuni de luare de mită și 3 infracțiuni de complicitate la dare de mită din care două în formă continuată), consilier al directorului CN APM Constanța, Luciana Izabel Mocanu, funcționar în cadrul instituției și Ion Dumitrache, șeful PSD Constanța (dare de mită și infracțiunea constând în fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite).

A fost reținut și un polițist de la Garda de Coastă, care ar fi dat mită pentru ca afacerile sale pe care le derula nelegal în Portul Constanța să nu fie deranjate (dare de mită și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană). Alți 12 afaceriști care derulau activități în port și care sunt acuzați de dare de mită sau de complicitate la această infracțiune au fost reținuți.

Se fac cercetări și împotriva altor suspecți

17 persoane vor fi prezentate astăzi în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă, în timp ce Dumitrache va fi dus cu aceeași propunere la Curtea de Apel București, într-o cauză separată.

Ieri au fost inculpați și reținuți și directorul Direcției Sucursale de la CN APM Constanța, Emil Sorin Banias, precum și o funcționară din cadrul instituției, ambii pentru luare de mită. Alți patru funcționari care au fost inculpați în acest caz au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile pentru luare de mită, alături de trei oameni de afaceri, inculpați pentru dare de mită. Un alt afacerist a fost inculpat pentru dare de mită fără ca împotriva sa să fie luată vreo măsură.

Procurorii au mai precizat că opt societăți comerciale și trei afaceriști au devenit suspecți în acest caz pentru mai multe infracțiuni de dare de mită și complicitate la dare de mită.

În acest dosar, procurorii au fost sprijiniți de Direcția Generală Anticorupție și de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române.

 

Din referatul DNA, citat de jurnaliștii de la digi24.ro, rezultă că toate șpăgile din acest dosar au fost intermediate de o persoană care a fost investigator sub acoperire. Jurnaliștii citează din referat frânturi de stenograme din care reiese faptul că treaba mergea ca unsă în Portul Constanța. Conversația are loc între investigatorul sub acoperire și un afacerist care îi dă mita de 50.000 de euro pentru a primi în folosință o dană în port:

„Investigator sub acoperire: …[râde]… Păi, na… că nu stau, că mi-e frică.

Ion Dumitru: Cam asta este… aşa se fac combinaţiile. N-are rost, că… Doamne, fereşte!… nu se poate. Nu se poate, nu se poate! Rămânem într-o relaţie principială, civilizată şi asta.” , se arată în referatul DNA, citat de digi24.ro (mai multe amănunte aici).