Procurorii anticorupție o acuză pe Cecilia Camelia Răducanu că, cu ajutorul celor trei complici ai săi, ar fi pus poprire pe conturi în baza unor titluri executorii false și ar fi încasat sumele datorate de mai multe ori. Prejudiciul în acest caz a fost calculat de anchetatori la peste 7,8 milioane de lei.

Direcția Națională Anticorupție a transmis astăzi un comunicat în care a adus la cunoștința opiniei publice faptele de care este acuzată Răducanu, executor judecătoresc în județul Alba. Răducanu este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, pentru că ar fi fabricat pur și simplu dosare de executare, alteori deschizând, pentru același titlu executoriu, două dosare. În plus, în unele cazuri, femeia ar fi încasat același debit de patru ori de la băncile unde debitorii aveau deschise conturile. Alături de Răducanu a fost trimis în judecată, pentru complicitate, și soțul său, Bogdan Răducanu, avocat în Baroul Galați, precum și un avocat din Baroul Hunedoara și un altul din Baroul București.

Ar fi executat o creanță de 147 ori mai mare decât cea reală

„În perioada 2016-2020, inculpata Răducanu Camelia Cecilia, în calitate de executor judecătoresc, beneficiind de ajutorul soțului său, inculpatul Răducanu Bogdan, dar și a celorlalți doi avocați menționați anterior, ar fi pus în executare silită un număr de 30 de creanțe, cu încălcarea normelor imperative privind competența teritorială, fără a fi determinat cuantumul acestora, potrivit legii, poprind conturile mai multor bănci, context în care ar fi cauzat unităților bancare respective un prejudiciu total de 7.861.170 lei.

Dosarele de executare respective rezultau din hotărâri judecătorești prin care au fost anulate anumite clauze considerate abuzive din contractele de acordare a unor credite bancare, nefiind stabilite sume concrete, ci doar elemente de determinare a acestora. Executorul judecătoresc ar fi procedat la executarea silită a unor sume de bani nejustificate, indicate doar de către creditorii sau cesionarii de creanțe, fără a calcula valoarea creanțelor potrivit procedurilor legale, respectiv personal sau prin expertiză contabilă, în acest mod executând silit creanțe într-un cuantum de zeci sau sute de ori mai mare decât valoarea reală (de exemplu, într-un dosar de executare silită, a executat o creanță de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală).

Totodată, în anumite situații, executorul judecătoresc ar fi format două dosare de executare silită pentru același titlu executoriu, ar fi poprit de mai multe ori conturile băncilor debitoare, fără a restitui sumele executate în plus, existând situații în care a încasat în contul de consemnațiuni de patru ori debitul sau, în alte situații, ar fi executat debite inexistente, care nu fuseseră stabilite prin titlurile executorii.

O parte din aceste sume de bani erau retrase în numerar de complici din contul de consemnare al biroului executorului judecătoresc, pe baza recipiselor de consemnare, iar alte sume erau retrase de inculpată, fără a exista o justificare”, se arată în comunicatul remis astăzi de DNA.

Dosarul, înaintat Curții de Apel Alba Iulia

Patru societăți bancare și două instituții financiare nebancare s-au constituit părți civile în cauză cu suma totală de 7.861.170 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpați  și asupra conturilor deschise la unitățile bancare, prin indisponibilizarea sumelor prezente, precum și a sumelor viitoare care vor credita aceste conturi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Alba Iulia, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.