Constantin Găvan a cerut și primit permisiunea instanței de a părăsi domiciliul pentru efectuarea mai multor investigații medicale. Sursa foto: Adevărul

Cristian Gîngioveanu, fostul șef al Serviciului Județean de Ambulanță Dolj acuzat de procurori de trucarea unor concursuri de angajare, va mai rămâne încă 30 de zile în arest preventiv, a decis astăzi judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Dolj. Socrul său, Constantin Găvan, și el inculpat de DNA în acest dosar, rămâne în arest la domiciliu. Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată de cei doi.

Magistrații de la Tribunalul Dolj au admis astăzi cererea procurorilor DNA de prelungire a măsurilor arestului preventiv, respectiv arestului la domiciliu pentru Cristian Gîngioveanu și socrul său, Constantin Găvan. Instanța a mai decis, la cererea lui Găvan, să îi permită acestuia să părăsească locuința pentru a efectua investigații medicale la clinici din Craiova în patru zile diferite în intervalul 24.01-23.02.2025.  Încheierea (hotărârea- nr.) judecătorului de drepturi și libertăți poate fi contestată în termen de 48 de ore însă până în prezent cei doi nu au exercitat calea de atac.

Peste 750.000 de euro au fost găsiți acasă la directorii acuzați de corupție

Gîngioveanu și Găvan au fost arestați pe 1 noiembrie, după ce au fost inculpați într-un dosar în care sunt cercetate mai multe concursuri de angajare suspecte. Cei doi, alături de Melania Ionica Răducanu, asistentă medicală la Centrul Medico-Social Bechet, sunt acuzați de săvârșirea unor fapte de corupție, în contextul unor concursuri de angajare la Serviciul de Ambulanță Dolj, dar și la Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova. Procurorii  au transmis că inculpatul Găvan Constantin ar fi pretins și ar fi primit suma totală de 30.500 euro de la patru persoane (martori în cauză), pentru a interveni pe lângă ginerele său, Gîngioveanu Cristian, manager al Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, în vederea angajării acestora în cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, pe posturi de șofer autosanitară, respectiv asistentă medicală. Ulterior, Gîngioveanu le-ar fi transmis prin intermediul socrului său subiectele ce urmau să fie date la concurs. Mai mult, managerul Serviciului de Ambulanță Dolj ar fi primit de la fiul Melaniei Răducanu mai multe bunuri pentru a-l angaja ca șofer la SAJ Dolj dar și pentru a facilita angajarea concubinei acestuia la Spitalul CFR, unde directoare era chiar soția lui Gîngioveanu. Aurelia Maria Gîngioveanu a fost pusă inițial sub control judiciar, fiind acuzată de luare de mită, însă a scăpat de măsură după ce plângerea i-a fost admisă.

Înainte ca DNA să facă publice acuzațiile care li se aduc persoanelor din această rețea, procurorii și ofițerii DGA au descins la 18 adrese, inclusiv la domiciliile lui Găvan și Gîngioveanu. La perchezițiile desfășurate joi, 31 octombrie, în casele familiilor Gîngioveanu și Găvan anchetatorii ar fi găsit în cele două locații sumele de 665.660 euro, 67.460 dolari USA și 203.850 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării.

Cristian Gîngioveanu, concediat de la Serviciul Județean de Ambulanță  Dolj

Datele relevate de portalul instanțelor arată că instituția al cărei director a fost Cristian Gîngioveanu i-a desfăcut acestuia între timp contractul individual de muncă. Codul Muncii prevede în mod specific situația în care un angajat este arestat preventiv, în lege fiind stipulat faptul că, printre motivele subiective de concediere, se numără și arestarea preventivă sau arestarea la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile. Cristian Gîngioveanu a contestat decizia de concediere la Tribunalul Dolj.