Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova Sursa foto: Remus Badea
Dosarul în care magistratul Claudiu Constantin Negrilă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt este acuzat, printre altele, de mai multe infracțiuni de luare de mită și favorizarea făptuitorului a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova și intră în faza de cameră preliminară, filtru în care este verificată legalitatea sesizării instanței și a administrării probelor. Procurorul a fost pus sub control judiciar încă de la finalul lunii octombrie și a fost suspendat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, desemnat să efectueze urmărirea penală față de magistrați, a finalizat rechizitoriul în data de 22 noiembrie și a dispus trimiterea în judecată a procurorului și a altor două persoane. Claudiu Negrilă este acuzat de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale) pentru că, în perioada noiembrie – decembrie 2023, ar fi acceptat achitarea unor bilete de avion în valoare de 1100 de euro pentru el și concubina sa şi a folosit în interes personal un autoturism, de la persoanele I.C. şi I.D. – administratori de societăţi comerciale, cercetate pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni într-un dosar penal aflat în instrumentarea sa. În plus, Negrilă ar fi săvârșit și patru infracţiuni de favorizarea făptuitorului, raportat la faptul că, în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2024, deşi se afla în stare de incompatibilitate, și-ar fi ajutat prieteni afaceriști să scape de dosarele penale pe care le aveau pentru evaziune fiscală și alte infracțiuni. Potrivit PCA Craiova, „a soluţionat prin clasare dosarele penale privind aceste persoane, contrar probelor deja administrate, ori a lăsat în nelucrare aceste dosare/a administrat probe doar în favoarea persoanelor cercetate”.
De asemenea, Negrilă a fost acuzat și de două infracțiuni de „folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, raportat la faptul că, în luna decembrie 2023, acesta a dispus xerocopierea unui dosar penal şi a înaintat aceste xerocopii către o persoană fizică neautorizată”.
Acuzația de abuz în serviciu a dispărut
În legătură cu acest dosar, Direcția Generală Anticorupție a transmis în 14 martie, la câteva zile după efectuarea unor percheziții în Slatina și Craiova, un comunicat din care reieșea că Negrilă, la acea dată doar suspect în cauză, este acuzat și de abuz în serviciu pentru că ar fi ajutat un ofițer de poliție „pentru a afecta cursul unui dosar civil aflat pe rolul instanţelor de judecată” în care era parte ofițerul. Negrilă ar fi „inventat” un dosar penal pentru a determina suspendarea procesului civil în care era implicat ofițerul. De altfel, potrivit comunicatului, și ofițerul respectiv era cercetat, în calitate de suspect, pentru instigare la abuz în serviciu. Nici acuzația, nici ofițerul nu apar însă în comunicatul transmis joi, 28 noiembrie, de procurorii PCA Craiova, ceea ce înseamnă că fie s-a dispus clasarea pentru această acuzație, fie dosarul a fost disjuns între timp.
Celelalte două persoane trimise în judecată în acest caz sunt acuzate de cinci acte materiale de dare de mită pentru că i-ar fi plătit procurorului bilete de avion dus-întors la Malaga, în Spania, pentru el și concubina sa, ar fi pus la dispoziția procurorului și fiicei sale două autoturisme și, în cazul uneia dintre mașini ar fi plătit și ratele CASCO.
În data de 31 octombrie, Claudiu Negrilă a fost suspendat de CSM ca urmare a faptului că, cu doar o zi în urmă, împotriva sa fusese luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Printre obligațiile impuse de procurori lui Negrilă este interdicția de a exercita funcția de procuror. Negrilă a făcut contestație împotriva măsurii însă i-a fost respinsă, controlul judiciar fiind menținut și în data de 29 noiembrie, la verificarea măsurii. Sub control judiciar sunt judecați și ceilalți doi inculpați din cauză.