Zona Pieței Vechi a fost neglijată de aurorități și a devenit o zonă insalubră  Sursa foto: betacity.eu

Magistrații Tribunalului Dolj au decis astăzi suspendarea hotărârii de consiliu local  prin care au fost aprobate exproprierile din Piața Veche în vederea construirii unui complex sportiv. Decizia a fost luată până la soluționarea pe fond a dosarului, în care Asociația SUMMURBAN și mai multe persoane fizice cer anularea actului pe motiv că a fost aprobat de Consiliul Local Craiova cu încălcarea legii.

Disputa iscată are la bază dorința Primăriei Craiova de a demola vechile hale din zona Pieței Vechi, o zonă cu importanță istorică pentru municipiu, și de a construi acolo un complex sportiv de mari dimensiuni. Proiectul a stârnit controverse pe de o parte pentru că investiția a fost estimată la 100 milioane de euro și, pe de alta, pentru că a fost considerat total inadecvat de către reprezentanții breslei arhitecților atât din cauza funcțiunii dar și din cauza dimensiunilor sale megalomanice într-o zonă predominată de clădiri vechi, micuțe și cu o arhitectură aparte (mai multe amănunte puteți citi aici).

Proiectul complexului sportiv pe care Primăria Craiova vrea să îl construiască în locul halelor din Piața Veche. În mod sugestiv, arhitectura din jur, deși reprezentată în realitate de clădiri vechi cu valoare de patrimoniu, este reprezentată în proiect de clădiri sub forma unor cutii de chibrituri

Sursa foto: olgutavasilescu.ro

Ignorând însă părerile specialiștilor și ale societății civile, Primăria Craiova a mers înainte cu proiectul. În 29 august 2024, Consiliul Local Craiova s-a întrunit în ședință pentru a aproba declararea zonei ca fiind de utilitate publică însă, între punctele stipulate în proiectul de hotărâre s-a aflat și aprobarea exproprierilor pentru realizarea proiectului. Ițele s-au încurcat însă și mai mult: după ședință, primarul Lia Olguța Vasilescu a anunțat că proiectul a trecut de votul consilierilor, în timp ce reprezentanții societății civile, reuniți în cadrul grupului civic „Piața Veche”, au anunțat că proiectul de hotărâre a fost respins, nefiind întrunită majoritatea absolută, așa cum cerea un astfel de act. Modalitatea de desfășurare a votului (online), consemnările făcute de autoritatea executivă în procesul verbal al ședinței, precum și schimbarea temeiului juridic în cadrul ședinței au iscat alte discuții, care au alimentat și mai mult tensiunile generate de acest proiect.

Noul viceprimar al Craiovei s-a răzgândit după o lună

Mai exact, aplicația online a primăriei a înregistrat 19 voturi, dintre care doar nouă în favoarea proiectului. Într-un răspuns remis ulterior la solicitarea presei locale  (mai multe amănunte aici), Primăria Craiova a susținut că, de fapt, la ședință au fost prezenți și au votat toți cei 27 de consilieri locali. Potrivit procesului verbal (care poate fi consultat, de la pagina 49, aici), au fost înregistrate 16 voturi pentru, 9 împotrivă și două abțineri. În plus, autoritățile locale au susținut că au schimbat temeiul juridic al proiectului în cadrul ședinței însă acest lucru nu reiese clar din înregistrare (care poate fi urmărită aici). În urma scandalului, s-a decis promovarea unui nou proiect de hotărâre care să vizeze exproprierile din zonă, acesta fiind supus aprobării CL Craiova o lună mai târziu. Voturile consemnate arată că, în cele 27 de zile scurse între cele două votări, trei dintre consilierii locali s-au răzgândit. Este vorba despre Adriana Ungureanu (care votase anterior împotriva proiectului) și Georgel Enescu (care se abținuse) de la PNL, precum și despre Cosmin Corâțu, care a fost ales ieri viceprimar din partea AUR. Toți trei au votat la ședința din 26 septembrie 2024 pentru realizarea exproprierilor. Proiectul a trecut cu 19 voturi, fix câte avea nevoie pentru a fi aprobat de CL Craiova.

Suspendarea, până la soluționarea definitivă

Grupul civic „Piața Veche” a decis însă să nu lase lucrurile așa. Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 380/2024, cea adoptată în 29 august, a fost atacată în contencios administrativ, Asociația SUMMURBAN și celelalte persoane fizice care fac parte din această mișcare cerând instanței suspendarea executării hotărârii. Inițial, au pierdut procesul însă au făcut recurs și, în rejudecare, au cerut și anularea hotărârii luate de CL Craiova. Potrivit portalului instanțelor și anunțului făcut de grupul civic pe pagina de Facebook dedicată salvării acestei zone istorice („Piața Veche Craiova”), astăzi instanța a decis suspendarea HCL nr. 380/2024 ceea ce înseamnă că, pentru moment, municipalitatea nu se poate apuca de exproprieri. Decizia de suspendare nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare, și este temporară, până la soluționarea definitivă a litigiului, adică soluționarea cererii de anulare a HCL nr. 380.

Ar mai fi de precizat că grupul civic a fost reprezentat în instanță de casa de avocatură bucureșteană Axente, Ștefănescu SPARL, specializată în litigii de business și de contencios administrativ.