Sursa foto: Adevărul
O analiză a declarațiilor de avere aparținând directorului Serviciului de Ambulanță Dolj, Cristian Gîngioveanu, și socrului său, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Șimnic, Constantin Găvan, arată că cei doi au reușit să dobândească în proprietate, de-a lungul timpului, sute de hectare de teren agricol în localitățile din județ, case și apartamente.
De departe cea mai stufoasă dintre declarațiile de avere este cea a directorului Stațiunii Șimnic, Constantin Găvan. Aflat la conducerea instituției de zeci de ani, Găvan și soția sa, angajată în trecut tot la Stațiunea Șimnic, au pornit modest, de la câteva proprietăți moștenite, cumpărate sau donate. În 2010, averea sa includea 7,1 hectare de teren agricol moștenit de soția sa, 2900 mp de teren intravilan cumpărat în Craiova, două apartamente și două case, plus o mașină Dacia 1310. Prin conturile familiei Găvan bătea vântul.
14 ani mai târziu, declarația de avere a directorului Găvan se întinde pe 12 pagini și cuprinde peste 180 hectare de teren agricol în localități precum Șimnicu de Sus, Mischii, Goiești, Murgași, Bulzești, Melinești, peste 800.000 lei în conturi, aceeași Dacie 1310 și venituri strânse din mai multe surse. În primul rând, în calitate de director al Stațiunii Șimnic, Găvan a câștigat anul trecut 110.455 lei dar salariu a primit și în calitate de director al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Ișalnița, de unde a încasat 64.344 lei. Ca membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești, a luat, în 2023, 24.804 lei. A mai încasat din arendă, alături de soția sa, alte 65.000 lei. Familia Găvan face bani și din vânzarea recoltelor, numai anul trecut încasând peste 341.000 lei din această activitate, la care se adaugă și subvenția primită, în valoare de 7210 lei. În plus, soția lui Găvan a încasat și o pensie în valoare de 60.000 lei. La un preț mediu de piață de 8000 euro/hectar, valoarea terenurilor deținute în prezent de Găvan este de 1,44 milioane euro.
Împrumuturi de 200.000 de euro
În 2020, în declarația de avere a lui Găvan se observă un lucru neobișnuit: deși în conturi avea peste 60.000 de euro și beneficia de venituri din mai multe părți, Găvan declară că a împrumutat în 2019 peste 100.000 de euro de la Cristinel Negreanu, inginer cu funcție de conducere în cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu și 20.000 de euro în cont, credit ce urma să fie returnat în 2023. Negreanu, la rândul său, declară împrumutul abia în 2021. În 2022, împrumutul nu mai apare în declarația de avere a lui Negreanu, dar nici banii care, teoretic, fuseseră returnați, nu se regăsesc în niciun cont bancar. Găvan împrumută alți 100.000 de euro de la o persoană fizică în 2020, iar în 2023 cele două împrumuturi nu mai apar în declarația sa de avere.
Venituri de 130.000 de euro pentru familia Gîngioveanu
Un apetit crescut pentru terenuri agricole a avut de-a lungul timpului și ginerele lui Găvan, manager al Serviciului de Ambulanță Dolj. Cristian Gîngioveanu a declarat în 2024 că deține, alături de soția sa care este directoare la Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, terenuri agricole în suprafață de peste 120 hectare în comuna Mischii, pe care le-a cumpărat de-a lungul anilor, începând din 2005. Luând în calcul prețul mediu al unui hectar de teren agricol, de aproximativ 8000 de euro, rezultă ca valoarea terenurilor deținute de familia Gîngioveanu atinge aproape un milion de euro.
Directorul SAJ Dolj mai declară și o casă de 220 mp, primită ca moștenire în anul 2000 de soția sa, Aurelia Maria Gîngioveanu. Cei doi mai dețin și un apartament în Craiova, cumpărat în 2021, și un autoturism Toyota Rav4. Familia Gîngioveanu nu deține niciun ban în conturi, deși câștigă anual peste 130.000 euro din salarii și subvenții pentru terenurile agricole deținute. În plus față de soțul său, Aurelia Maria Gîngioveanu declară că a contractat în 2020 și 2021 două împrumuturi bancare în valoare totală de peste 200.000 lei.
Reamintim faptul că managerul SAJ Dolj, Cristian Gîngioveanu, este acuzat de procurorii DNA că, prin intermediul socrului său, Constantin Găvan, a primit mită 30.500 euro de la patru persoane pentru a-i angaja pe posturile de șofer de autosanitară și asistent medical în cadrul SAJ Dolj. Tot prin intermediul socrului său, acuzat acum de procurori de trafic de influență și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, Gîngioveanu ar fi transmis subiectele de la un concurs de angajare unor candidați, astfel încât aceștia să fie angajați la SAJ. Managerul de la Ambulanță nu s-ar fi mulțumit doar cu bani, ci și cu bunuri. Gîngioveanu ar fi primit de la fiul Melaniei Ionica Răducanu, asistentă medicală la Centrul Medico-Social din Bechet și inculpată și ea în dosar, mai multe bunuri pentru a-l angaja ca șofer la SAJ Dolj dar și pentru angajarea concubinei acestuia ca asistent la Spitalul Clinic CF Craiova, unde manager era chiar soția lui Gîngioveanu. De altfel, Maria Aurelia Gîngioveanu este și ea inculpată pentru fapte de corupție în acest caz.
La perchezițiile desfășurate în data de 31 octombrie la locuințele familiei Gîngioveanu și a lui Găvan, procurorii DNA și ofițerii DGA au anunțat că ar fi găsit sumele de 665.660 euro, 67.460 dolari USA și 203.850 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării.
În prezent, Constantin Găvan și Cristian Gîngioveanu sunt în stare de arest preventiv, în timp ce Maria Aurelia Gîngioveanu, Melania Ionica Răducanu, ambulanțierul Marin Cîrstoiu și alte două persoane fizice fără calitate specială au fost puși sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.