Parchetul General a venit în această seară cu precizări după ce procurorilor li s-a reproșat că nu au competența să cerceteze infracțiunile la adresa securității naționale. În comunicatul transmis presei, anchetatorii arată că un magistrat este și el vizat în dosarul în care este inculpat Călin Georgescu, fiind bănuit că l-ar fi ajutat pe fostul candidat la președinția României să comită infracțiunile de care este acuzat.
Acuzațiile referitoare la necompetența Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost lansate de site-ul luju.ro, site care îl sprijină fățiș pe Georgescu. Jurnaliștii au susținut că dosarul deschis de Parchetul General ar fi nul pentru că doar DIICOT ar avea competența de a cerceta infracțiuni care vizează securitatea națională, cum este cea de acțiune împotriva ordinii constituționale și comunicarea de informații false, de care este acuzat Călin Georgescu (puteți citi aici articolul).
„În cadrul dosarului care face obiectul comunicatului de presă menționat anterior, se efectuează cercetări și in raport de sprijinirea activităților infracționale de către o persoană care are calitatea de magistrat. Potrivit prevederilor Legii nr. 49/2022, în asemenea situații, competența de soluționare aparține exclusiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție in raport de toate infracțiunile ce fac obiectul cercetărilor.
Totodată, menționăm că, în raport de infracțiunile aflate în competența de soluționare prevăzută de lege pentru unitățile de parchet ierarhic inferioare, cauzele instrumentate de acestea au fost preluate, în baza art. 325 Cod de procedură penală, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție in vederea efectuării urmăririi penale.
Prin urmare, PÎCCJ are competența materială, teritorială și după calitatea persoanei, în raport de toate infracțiunile ce fac obiectul cercetărilor.”, se arată în comunicatul Parchetului General.
Legea 49/2022 specifică, la art. 3:
De la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt de competența Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, precum și de judecătorii Curții Constituționale a României.