Proiectul complexului sportiv care urma să fie construit în Piața Veche Sursa foto: olgutavasilescu.ro
Edilul șef al Craiovei, Olguța Vasilescu, a anunțat în cadrul ședinței de consiliu local care a avut loc astăzi că, din cauza blocajului în care află proiectul de construire a unui complex sportiv în Piața Veche, municipalitatea îl va face pe un alt teren.
Răspunzând unei întrebări venite din partea consilierei AUR Anca Koc, primarul Craiovei a explicat că mai multe persoane au cerut clasarea ca monumente istorice a halelor din Piața Veche și, din acest motiv, perspectiva proiectului în această zonă este incertă. Edilul a adăugat că pentru luarea unei decizii referitoare la clasare, este necesară realizarea unui studiu istoric în zonă pe care niciun specialist nu s-a arătat dispus să îl facă. „Este motivul pentru care vă voi propune ca, la ședința de luna viitoare, pe ordinea de zi să figureze un punct de anulare a hotărârii de expropriere din Piața Veche pentru că nu putem să ne asumăm să investim acolo două milioane de euro așteptând ceva care nu se știe când va veni”, a precizat Olguța Vasilescu. Primarul Craiovei a mai spus că investiția este în continuare oportună având în vedere rezultatele sportivilor craioveni și că va propune mutarea acestui proiect pe un alt teren.
Direcția de Cultură Județeană Dolj a confirmat, pentru CraiovaJust, existența unor solicitări de clasare individuală a halelor din Piața Veche precum și faptul că, deși a transmis caiete de sarcini către mai mulți specialiști, nimeni nu a răspuns.
Revocare sau anulare?
Este neclar, în prezent, ce înseamnă pentru municipalitate termenul „anulare” având în vedere că acesta este folosit pentru actele administrative emise nelegal, potrivit Legii 554/2004 privind contenciosul administrativ. Conform prevederilor aceluiași act normativ, autoritatea locală poate revoca actul în cazul în care acesta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice (în cazul în care consideră că proiectul a devenit inoportun) sau poate cere instanței să îl anuleze în cazul în care acesta a produs efecte juridice. În acest din urmă caz, instanța se va pronunța și asupra legalității actelor civile subsecvente.
Exproprierile au fost suspendate, dar primăria a făcut recurs
Anunțul primarului Olguța Vasilescu vine și în contextul în care, în data de 31 ianuarie, hotărârea Consiliului Local Craiova prin care au fost aprobate exproprierile din zona Pieței Vechi din centrul Craiovei, în vederea realizării sălii de sport, a fost suspendată de magistrații de la Tribunalul Dolj până la soluționarea cererii de anulare a hotărârii. Asociația SUMMURBAN și mai multe persoane fizice, reunite în cadrul grupului civic „Piața Veche Craiova”, au reclamat mai multe nereguli în adoptarea actului administrativ (mai multe amănunte aici). Încheierea de suspendare a HCL 380/2024 nu este definitivă, fiind deja atacată cu recurs de municipalitatea craioveană.
Zona Pieței Vechi a fost neglijată de autorități și proprietarii din zonă și a devenit o zonă insalubră Sursa foto: betacity.eu
Insalubră cum e, Piața Veche rămâne
Disputa iscată are la bază dorința Primăriei Craiova de a demola vechile hale din zona Pieței Vechi, o zonă cu importanță istorică pentru municipiu, și de a construi acolo un complex sportiv de mari dimensiuni. Proiectul a stârnit controverse pe de o parte pentru că investiția a fost estimată la 100 milioane de euro și, pe de alta, pentru că a fost considerat total inadecvat de către reprezentanții breslei arhitecților atât din cauza funcțiunii dar și din cauza dimensiunilor sale megalomanice într-o zonă predominată de clădiri vechi, micuțe și cu o arhitectură aparte (mai multe amănunte puteți citi aici).
Renunțarea la exproprierile pe care municipalitatea voia să le facă în zonă și procedura de clasare deschisă de Direcția de Cultură Județeană arată că zona Pieței Vechi nu va fi revitalizată prea curând deși se află în centrul orașului.