Terenul pe care urmează să se construiască Palatul de Justiție este în prezent o parcare insalubră   Foto credit: Remus Badea

Ministerul Justiției a anunțat ieri că „blocajele tehnice” întâmpinate în cadrul proiectului de construire a Palatului de Justiție din Craiova au fost depășite și că, până la finalul acestui an, lucrările de construcție ar putea fi demarate.

Problemele de proiectare la Palatul de Justiție din Craiova (despre care CraiovaJust a relatat pe larg aici) s-au încheiat, potrivit unui anunț făcut ieri de Ministerul Justiției în contextul unei evaluări a obiectivelor de investiții din infrastructura judiciară care a avut loc ieri la sediul Companiei Naționale de Investiții (CNI), entitate care gestionează derularea contractului pentru serviciile de proiectare și care va organiza și licitația pentru construirea obiectivului. La întâlnire au participat, printre alții, ministrul Justiției, Radu Marinescu, și directoarea CNI, Irina Manuela Pătrășcoiu.

Ministrul Justiției, Radu Marinescu  Sursă foto: Facebook Ministerul Justiției

„În cuprinsul discuțiilor au fost analizate situațiile legate de blocajele tehnice existente la Palatul de Justiție Neamț, Palatul de Justiție Craiova, sediul Tribunalului Alba Iulia, sediul Tribunalului Vrancea și Palatul de Justiție Ilfov. Aceste blocaje au fost depășite, urmând ca în luna februarie, indicatorii tehnico-economici ai acestor obiective să fie aprobați în Consiliul tehnnico-economic al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. După aprobarea acestora, CNI va desfășura procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție, urmând ca până la sfârșitul acestui an, să înceapă lucrările de execuție la toate aceste obiective”, arată Ministerul Justiției.

Lucrare de 86,5 milioane de euro

Ministerul subliniază că, deși anul acesta bate vânt de austeritate prin instituții, investițiile în infrastructura judiciară vor continua. „În contextul de strictă necesitate a unei prudențe financiare, Ministerul Justiției rămâne ferm preocupat de continuarea investițiilor în infrastructura judiciară, pentru asigurarea unor standarde ridicate ale actului de justiție, cu beneficii importante atât pentru justițiabili, cât și pentru profesioniștii dreptului”, precizează MJ. Valoarea lucrărilor la Palatul de Justiție Craiova, clădire care va găzdui atât Curtea de Apel Craiova cât și Judecătoria Craiova, a fost estimată la 432 812 074,34 lei cu TVA, însă suma exactă va fi stabilită în urma aprobării indicatorilor tehnico-economici. Mai trebuie precizat că, spre deosebire de anii 2023 și 2024, când obiectivul de investiții s-a aflat sub incidența unei ordonanțe a Guvernului prin care era interzisă finanțarea execuției la obiective noi, în ordonanța „trenuleț” emisă de Guvernul României la finalul anului trecut, infrastructura judiciară a fost scoasă de pe „lista neagră”.

Palatul de Justiție va fi construit în Lăpuș

Clădirea-mamut va fi construită în cartierul Lăpuș, pe un teren situat la intersecția străzilor Decebal și Contraamiral Horia Măcellariu (str. Decebal nr. 101B), administrat în prezent de Curtea de Apel Craiova. Potrivit proiectului inițial, Curtea de Apel și Judecătoria urmează să fie găzduite în două clădiri independente dar legate între ele în subteran, având o suprafață totală construită de aproape 5400 mp. Regimul de înălțime al Curții de Apel va fi de 2S+P+7, în timp ce Judecătoria va avea 2S+P+6. La suprafață, vor fi amenajate 10 locuri de parcare, iar în subteran alte 92, accesul pietonal și cel auto făcându-se atât din bulevardul Decebal, cât și din strada Măcellariu. Terenul pe care va fi construit Palatul de Justiție are o suprafață totală de aproape 8000 mp, pe acesta urmând să fie amenajate și spații verzi și alei pietonale. Primăria Craiova a emis săptămâna trecută un nou certificat de urbanism pentru acest obiectiv, act de informare obligatoriu înainte de emiterea autorizației de construire.

 

 

40.000 euro/lună-chiria pentru Curtea de Apel

CraiovaJust a relatat despre problemele existente în proiectarea acestui obiectiv, care au determinat o amânare a finalizării documentației tehnice, dar și despre situația precară a infrastructurii judiciare din Craiova. Instanța superioară din Oltenia, una dintre cele mai aglomerate din țară raportat la volumul de activitate, funcționează de peste 10 ani într-un sediu închiriat în fostele garaje, reamenajate, ale PCR. Potrivit informațiilor furnizate de Curtea de Apel Craiova la solicitarea CraiovaJust, chiria lunară pe care instanța o achită pentru cele două imobile din strada Constantin Brâncuși este de 198.000 lei, adică aproximativ 40.000 de euro.

Judecătoria nu a mai beneficiat de consolidare de peste 25 de ani

Imobilul care adăpostește Secția I Civilă de la Judecătoria Craiova, trecut bine de un secol de existență, nu a beneficiat de reparații capitale de peste 25 de ani, ci doar de mici „cârpeli”. Din cauza stării jalnice a clădirii, mai mulți judecători care activează în cadrul acestei secții au dat în judecată Curtea de Apel Craiova și Tribunalul Dolj solicitând antrenarea răspunderii patrimoniale a acestora pentru condițiile de muncă inadecvate pe care sunt nevoiți să le suporte. Curtea de Apel București le-a dat dreptate, acordând fiecăruia despăgubiri între 3000 și 5000 de euro. Secția a II-a Civilă și Secția Penală ale judecătoriei din capitala Olteniei își desfășoară activitatea în altă parte a orașului, în spații puse la dispoziție de Primăria Craiova, lângă clădirea Centrului Multifuncțional din cartierul Romanești.