Sursa foto: freepik.com
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat în 20 noiembrie lista proiectelor contractate prin Programul Tranziție Justă 2021-2027. Din cele 141 de proiecte, 36 vor fi implementate în Dolj, valoarea totală a acestora fiind de peste 125 milioane de euro.
Situația publicată de MIPE arată o gamă largă de domenii de activitate în care vor fi investiți bani europeni la nivel local, în perioada următoare. Se remarcă însă câteva zone predilecte, în care companiile au avut mai mult curaj să depună proiecte de anvergură, semn că și riscurile sunt mai mici iar dezvoltarea sigură. Unul dintre aceste domenii este HoReCa, aflat „pe val” de când Craiova se luptă să transforme turismul într-un pol de creștere economică și investește sume consistente pentru promovarea orașului. Cele mai recente exemple sunt prezentarea atracțiilor turistice ale municipiului la Târgul de Turism de la Londra, unde a fost prezent și primarul Lia Olguța Vasilescu, precum și Târgul de Crăciun din Craiova, deja o „marcă înregistrată” a orașului, care a avut parte de un marketing agresiv.
Europeca își mai face un hotel de 8 etaje cu bani europeni
Șase proiecte care vizează construirea de hoteluri, aparthoteluri și pensiuni vor fi finanțate prin Programul Tranziție Justă, arată situația publicată de MIPE. Cel mai mare proiect de acest gen (și cel mai mare dintre cele 36 contractate pe Tranziție Justă în Dolj) va fi dezvoltat de Europeca Impex, companie patronată de Nicolae Peca care deține și hotelul Europeca din Craiova. Cu o investiție totală de 63,8 milioane de lei (12,7 milioane euro), Europeca Impex va construi un complex hotelier de opt etaje în zona Facultății de Automatică, pe bulevardul Decebal. Următorul proiect ca valoare este cel aparținând firmei Electro-Flux SRL, care până în prezent nu a activat în domeniul hotelier, ci în comerț. Compania vrea să construiască un hotel de trei etaje cu zonă de spa și piscină, valoarea totală a proiectului atingând 46,5 milioane lei (9,3 milioane euro). Clasamentul este completat de Win Invest, deținută de omul de afaceri Costel Șerbănescu. Firma face parte din grupul Win, alături de Win Impex, dezvoltator imobiliar și cunoscut producător de tâmplărie PVC. În cadrul unui proiect de 36,5 milioane de lei (7,3 milioane euro), Win va construi o clădire în care va funcționa un hotel și aparthotel de 3 etaje, cu piscină.
Pe listă mai apar firma Vladiorex, cu un aparthotel format din două corpuri de clădire de câte două etaje, proiect în valoare de 22 milioane lei, Electrical EPC, cu un aparthotel de trei etaje (12,7 milioane de lei) și Xville Construct, care vrea să facă o pensiune de două etaje cu piscină acoperită (11,8 milioane de lei).
Proiecte de aproape 20 milioane de euro în domeniul sănătății
Un alt domeniu în care companiile nu s-au sfiit să investească sume importante este cel al sănătății. Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie, care s-a extins permanent în ultimii ani, a depus un proiect prin care dorește să achiziționeze echipamente medicale de ultimă generație în valoare de 23,4 milioane de lei. Tot echipamente, în valoare de 24 milioane de lei, vrea să cumpere și Onioptic, rețea de clinici oftamologice, precum și A&C Medical Prime, companie care deține Prima Clinic, cu un proiect de 9,1 milioane de lei. Un depozit farmaceutic, în valoare de aproape 25 milioane de lei va fi construit de distribuitorul de profil 2A Farm, în timp ce Dinți Fericiți SRL va construi cu 7,4 milioane de lei o clinică stomatologică. Lista este completată de Cardiomed, care va achiziționa echipamente de ultimă generație în cadrul unui proiect în valoare de 5,7 milioane de lei.
Companiile din producție se retehnologizează cu bani europeni
Cei mai mulți bani vor ajunge în proiecte dezvoltate în zona de producție. Ruris Impex, companie deținută de Cătălin Stroe, a anunțat deja că vrea să reînvie tractorul românesc și a depus un proiect în valoare totală de 62,2 milioane de lei (12,4 milioane de euro) pentru a retehnologiza fosta fabrică de tractoare din Craiova.
Sursa foto: Ruris
Linex Wolf, companie care produce mașini electrice rotative și transformatoare electrice pentru distribuție, are în plan să își extindă capacitatea de producție printr-un proiect în valoare de 27,5 milioane de lei. Digital Grafix Grup, companie specializată în producerea de semnalistică publicitară, a depus un proiect pentru extinderea capacității de producție și achiziția de echipamente moderne în valoare de 11,3 milioane lei.
Tot în echipamente și tehnologie va investi banii europeni și Todome Fero, firmă ce produce garduri și structuri metalice. Societatea vrea să se tehnologizeze printr-un proiect în valoare de 18,4 milioane de lei. Hydroagrifer, companie ce are ca obiect de activitate producerea de pompe și echipamente pentru irigații vrea să își cumpere echipamente moderne în cadrul unui proiect în valoare de 10,3 milioane lei. Pe listă mai apare și Necmar Paper, o firmă ce produce și comercializează bunuri din hârtie și carton, cu un proiect de 3,3 milioane lei pentru cumpărarea de utilaje de ultimă oră. Și Metalcom, firmă care produce mobilă și componente pentru mobilă are în plan o extindere masivă printr-un proiect în valoare de 23,4 milioane de lei în cadrul căruia vrea să construiască spații de depozitare și producție. Silk Route Shipping vrea să atragă banii europeni pentru a produce containere pentru transport, proiectul având o valoare totală de 30 milioane de lei.
Spații de producție și depozitare în domeniul agricol
Investiții sunt prevăzute și pentru zona de agricultură, mai ales în spații pentru depozitare. Lucagro Transport a câștigat finanțare pentru un proiect de 28,8 milioane lei în cadrul căruia își propune să modernizeze actualele facilități și să construiască silozuri. Și NDN Invest Grup a semnat un contract de finanțare în valoare de 27,6 milioane de lei prin Programul Tranziție Justă pentru a construi spații de depozitare, comercializare și produse pentru furaje de animale.
O altă zonă în care se vor investi masiv bani europeni în următoarea perioadă este cea a construcțiilor. Mai multe companii de acest tip din Dolj au depus și câștigat proiecte pentru a cumpăra utilaje necesare pentru construirea de clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Este vorba despre Bogbrokerbill, cu un proiect în valoare de 8 milioane de lei, Superfinish Dec, cu un proiect de 5,2 milioane de lei și AMG Minerals, companie care produce materiale de construcții, care a depus un proiect în valoare de 13,3 milioane de lei.
Pe lista scurtă de proiecte: un cămin de bătrâni și o spălătorie auto
Pe lista celor 36 de companii din Dolj care au semnat deja contracte cu Autoritatea de Management a Programului se află și companii care au propus proiecte în alte domenii. Spre exemplu, Ambasador Center vrea să construiască un cămin de bătrâni cu 57 de camere care să poată găzdui până la 141 de vârstnici. Gintlup, companie care activează în domeniul comerțului cu amănunțul în magazine nespecializate, are în plan construirea unei spălătorii auto, proiect în valoare de 9,5 milioane de lei.
Mai trebuie spus faptul că o parte dintre firmele care au semnat contracte pentru a primi banii de la Uniunea Europeană, cum ar fi Cardiomed sau Electro-Flux, au început deja proiectele și au depus primele cereri de rambursare și de plată. Potrivit situației statistice prezentate de MIPE, până la 31 octombrie au au fost deja rambursate 2,2 milioane de lei pentru proiectele din Dolj.