De peste 10 ani, Fănel Trandafir, cunoscut în lumea interlopă din Craiova drept Cimino, caută să fie pus în posesie pe aproape 60 hectare de teren situate în „buza” Craiovei, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicola Craiova, aflată pe teritoriul comunei Podari. În cea mai recentă dintre tentative, acesta cere în instanță anularea parțială a unei anexe dintr-o hotărâre de guvern prin care suprafața a fost inventariată în domeniul public al statului.
Povestea începe în 2008, când prefect de Dolj era liberalul Silviu Dumitru, fost director al Fiscului doljean. Numit prefect în 2007 și schimbat din funcție la începutul lui 2009, Dumitru a condus comisia care a retrocedat sute de hectare de teren aflate în proprietatea stațiunilor de cercetare din jurul Craiovei. Numai că instanțele au constatat, rând pe rând, că retrocedările orchestrate în Comisia Județeană de Fond Funciar (CJFF) Dolj în anul 2008 au fost ilegale. O astfel de decizie a fost luată de Judecătoria Craiova în anul 2012 în privința terenurilor de la Stațiunea Pomicola Craiova, care fuseseră scoase de Comisia Județeană din domeniul public al statului și administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS) și date Comisiei Locale de Fond Funciar din Podari, pentru retrocedări. Magistrații au decis că hotărârea nr. 1029/06.06.2008 a Comisiei Județene, prin care Stațiunea Pomicola pierdea 169,96 hectare de teren, este lovită de nulitate absolută, având în vedere faptul că suprafața se afla în domeniul public la momentul predării către Comisia Locală de Fond Funciar Podari iar „terenurile aflate în domeniul public al statului sunt inalienabile, insesizabile și imprescriptibile”. Singura modalitate legală de transfer se poate face doar prin scoaterea acestora din domeniul public, au arătat judecătorii. Totodată, instanța a decis și anularea protocolului prin care terenurile fuseseră predate Comisiei Podari și a dispus returnarea suprafețelor către ADS.
Două hotărâri judecătorești care se bat cap în cap
În această situație, Fănel Trandafir, care cesionase în 2008 drepturile asupra unui teren de 59,5 hectare inclus în cele 169,96 de la Stațiunea Pomicola Craiova, a rămas cu drepturile doar pe hârtie. Numai că Trandafir nu s-a lăsat și a cerut aceleiași instanțe, în 2013, să fie pus în posesie și să îi fie emis titlu de proprietate pe respectivul teren. Pârâte în proces au fost doar Comisia Județeană și Comisia Locală de Fond Funciar din Podari, nu și ADS care era, de facto, administratorul suprafeței revendicate. În mod curios, deși tot Judecătoria Craiova anulase cu un an înainte transferul terenurilor către Podari, admițând că acestea se află în domeniul public, instanța îi dă dreptate de data aceasta lui Cimino. De atunci, nicio autoritate nu a vrut să pună în aplicare sentința care îi era favorabilă.
Soluția lui Cimino: scoaterea terenului din domeniul public
În 2019, Fănel Trandafir se adresează din nou instanței, chemând în judecată toate instituțiile implicate, inclusiv statul român- prin Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii și solicitând să fie pus în posesie și să i se emită titlul de proprietate. În 2022, în paralel cu litigiul de la Judecătoria Craiova, deschide un alt proces, de data aceasta la Curtea de Apel Craiova, solicitând anularea parțială a unei anexe din Hotărârea de Guvern nr. 1705/2006 prin care a fost inventariată proprietatea statului. Anexa 3 din acest act normativ include suprafața de teren de la Pomicola Craiova pe care a pus ochii, de ceva vreme, Fănel Trandafir. În instanță, Trandafir a arătat că, potrivit legii, doar suprafețele de teren destinate cercetării fac parte din domeniul public al statului iar suprafața pe care o revendică la Podari este în paragină. „Și în prezent terenul este nelucrat, iar plantația este abandonată. În niciun caz nu se poate spune că cel puțin în ultimii 20 de ani, pe acest teren, s-ar fi făcut cercetare științifică ori cel puțin că s-ar fi obținut vreo producție de fructe”.
În instanță, Guvernul României și Ministerul Agriculturii au arătat că Fănel Trandafir oricum nu ar avea cum să primească terenul, având în vedere că este doar un cesionar de drepturi, iar Legea 165/2013 prevede că cesionarii pot primi doar compensări prin puncte. În plus, au precizat că apartenența terenului la domeniul public al statului este consacrată prin lege, iar o eventuală schimbare de destinație a acestora poate fi făcută tot printr-o lege.
Terenul valorează între 3 și 4,2 milioane de euro
Curtea de Apel Craiova a respins în 2022 acțiunea, între argumentele magistraților numărându-se acela că verificarea legalității în acest caz se face la data emiterii actului, nu prin raportare la situații ulterioare. „Reclamanta critică nerespectarea condițiilor prevăzute de art. 1 şi 2 din HG nr 1705/2006 ,în sensul că nu rezultă că ar fi fost strict necesare în accepțiunea normei, pentru cercetare şi producere semințe material săditor. Or această critică nu poate fi susținută doar sub forma unei presupuneri şi nu se poate solicita obligarea la răsturnarea absolută a sarcinii probei , cu atât mai mult cu cât , în fapt , pe parcursul unei perioade lungi de timp , modul în care acest teren ar fi fost afectat şi utilizat în scopul legii poate prezenta fluctuații. Legalitatea la data emiterii actului impune a se verifica dacă acest teren a fost prevăzut în anexă cu scopul cerut de lege. Curtea constată că acest teren a fost trecut în proprietatea statului”, se arată în hotărârea CA Craiova. Nemulțumit, Trandafir a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție care i-a dat dreptate, motivând că verificarea instanței referitoare la legalitatea includerii terenului în anexa HG 1705/2006 trebuia să fie una efectivă. Sentința CA Craiova a fost casată și cauza a fost trimisă spre rejudecare la instanța de fond, fiind în prezent pe rolul CA Craiova, în timp ce dosarul la Judecătoria Craiova a fost suspendat până la soluționarea celui de la instanța superioară.
Potrivit unor surse din piața de profil, valoarea unui metru pătrat de teren în zona livezilor de pe dealurile Podariului, acolo unde este situat terenul în litigiu, variază între 5 și 7 euro, ceea ce înseamnă că întreaga suprafață ar valora în prezent între 3 și 4,2 milioane de euro.