Curtea de Apel Craiova a mărit la 30.000 de euro cuantumul daunelor morale pe care fostul șef al IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, le-ar putea primi de la statul român pentru perioada petrecută în arest preventiv. Acesta a fost acuzat de DNA de fapte de corupție însă a fost achitat definitiv în 2020.
Ponea a fost acuzat de procurorii DNA în 2014 de trafic și cumpărare de influență, în speță anchetatorii arătând faptul că, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, i-ar fi cerut fostului președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, să îl mențină în funcția pe care o ocupa și să intervină pentru ca soția sa, Elisabeta Ponea, la data respectivă procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, să fie numită într-o funcție de conducere în sistemul judiciar central. La momentul numirii soției sale în funcție, Ponea ar fi urmat să fie promovat, la rândul său, într-o funcție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. În schimb, Ponea i-ar fi asigurat sprijin șefului CJ Mehedinți, prin intermediul sorei sale care era la data respectivă judecător în cadrul Curții de Apel Craiova, să obțină o soluție favorabilă într-un dosar în care Duicu era acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese. Mai multe detalii despre aceste subiect puteți citi aici.
Achitare din lipsă de probe
Deși stenogramele convorbirilor între familia Ponea și Duicu, scurse în presă la momentul respectiv, arătau relația strânsă existentă între aceștia și anchetatorii au coroborat interceptările cu unele evenimente petrecute ulterior (Duicu a obținut o soluție favorabilă la CA Craiova iar Elisabeta Ponea a fost propusă de ministrul justiției, Robert Cazanciuc, pentru funcția de șef al Secției Judiciare din cadrul DNA), Ștefan Constantin Ponea a fost achitat atât de magistrații Curții de Apel București cât și de cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii au arătat că în cauză nu au existat probe care să îl incrimineze.
A cerut inițial despăgubiri materiale de 200 milioane de euro
În 2020, an în care a fost achitat definitiv, Ștefan Ponea a chemat statul român în judecată cerând daune materiale de un miliard de lei și despăgubiri morale de un milion de euro pentru perioada cât a fost reținut și arestat, respectiv 336 de zile (mai multe detalii aici). Magistrații de la Tribunalul Dolj i-au cenzurat pretențiile, acordându-i inițial daune morale de 500.000 de lei, indemnizația de membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică în valoare de 21.500 de lei și dobânda aferentă drepturilor salariale. Hotărârea a fost atacată cu apel atât de Ponea, cât și de Ministerul Finanțelor și DNA, iar Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat în mai 2023, acordându-i doar 12.000 de euro daune morale, adică 1000 de euro pentru fiecare lună de arest. În plus, Ponea a mai primit cheltuieli judiciare, făcute în perioada cât a fost anchetat și judecat, în valoare de peste 112.000 de lei. Daunele materiale au fost reduse la puțin peste 17.000 de lei, magistrații de la CA Craiova considerând că acesta nu are dreptul la dobândă pentru drepturile salariale.
Decizia nu e definitivă
Ponea, Ministerul Finanțelor și DNA au atacat decizia CA Craiova la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă pronunțându-se în favoarea fostului șef al IPJ Mehedinți în mai 2024. Dosarul a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Craiova, magistrații acordându-i de data aceasta lui Ponea daune morale de 30.000 de euro și dobânda aferentă drepturilor salariale, 11.550 de lei. Decizia pronunțată în rejudecare nu este definitivă, putând fi atacată din nou cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă Ponea va exercita din nou această cale de atac iar instanța supremă o va admite, soluția în acest caz va fi dată de ÎCCJ, instanță la care activează în prezent sora lui Ștefan Ponea, Adina Georgeta Ponea. Adina Ponea este în prezent judecător în cadrul Secției I Civilă la ÎCCJ și are și funcția de purtător de cuvânt al instanței supreme.