Imagine generica Sursa foto: sciencenorway.no
Un bărbat din Dolj și unchiul său au fost condamnați vineri definitiv de magistrații de la Curtea de Apel Craiova pentru trafic de droguri de mare risc, aceștia fiind acuzați că au vândut cocaină către investigatori autorizați de DIICOT și că, în 11 iunie 2024, zi în care au fost „săltați” de procurori, au încercat să vândă tot unui colaborator DIICOT aproape 100 de grame de cocaină contra sumei de 8000 de euro.
Procurorii au documentat timp de câteva luni activitatea infracțională a unuia dintre bărbați, folosind investigatori sub acoperire care au cumpărat de la acesta, între aprilie și iunie 2024 diferite cantități de cocaină cu sume cuprinse între 1200 și 1500 de lei. Procurorii aveau deja informații că acesta folosea rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie ca mijloc pentru a găsi clienți.
Prinși în flagrant când încercau să vândă cocaină unui investigator
În cauză au fost obținute și mandate de supraveghere tehnică, astfel că tranzacțiile au fost consemnate de oamenii legii în procese verbale. În 11 iunie 2024, în parcarea stadionului din comuna Podari și-au făcut apariția atât bărbatul care era urmărit de câteva luni de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și ofițerii BCCO cât și unchiul acestuia, amândoi căzând în „plasa” anchetatorilor. Aceștia au fost prinși în flagrant în timp ce încercau să vândă unui investigator sub acoperire 98,95 grame de cocaină contra sumei de 8000 de euro, un alt pliculeț cu peste un gram și jumătate de cocaină fiind găsit asupra unuia dintre ei. Imediat, bărbații au fost reținuți și, ulterior, împotriva lor a fost luată de către magistrați măsura arestării preventive. Perchezițiile informatice efectuate asupra telefoanelor mobile aparținând unuia dintre ei au relevat că acesta vindea de peste un an cocaină consumatorilor din zonă. Câteva dintre aceste conversații au fost reținute de instanță: „Mi-a ajuns sucul azi”, „Nu mai am nmk”,„4 oii” sunt afirmații care, potrivit magistraților, arată că bărbatul nu voia să fie descoperit. În acest caz, procurorii DIICOT și ofițerii BCCO Craiova au beneficiat de sprijinul tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Sursa foto: DIICOT
Au renunțat la apel
Cei doi au fost trimiși în judecată în septembrie 2024 și, în fața judecătorilor de la Tribunalul Dolj, ambii au recunoscut faptele de care au fost acuzați, pentru a putea beneficia de procedura de judecată abreviată, ce prevede reducerea cu o treime a pedepsei. Nepotul a recunoscut în fața anchetatorilor că și celelalte cantități pe care le vânduse anterior flagrantului fuseseră obținute tot de la unchiul său. Unul dintre bărbați a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în timp ce celălalt a primit 3 ani și patru luni de închisoare, instanța reținând în cazul său o implicare mai redusă.
Sursa foto: DIICOT
„Tribunalul reține că inculpații au acționat într-o manieră organizată, profesionistă, dovedind o veritabilă îndeletnicire din practicarea acestora activități ilicite profitabile, aşa cum reiese din modalitatea în care aceştia purtau convorbirile telefonice, cu scopul evident de a îngreuna tragerea la răspundere penală. Astfel, inculpaţii au urmărit obținerea unor sume ridicate de bani prin mijloace ilicite, periculoase, cu puține eforturi din partea acestora, profitând de adicţia consumatorilor”, au arătat magistrații de la Tribunalul Dolj.
Bărbații au făcut apel împotriva sentinței Tribunalului Dolj însă, în cele din urmă, au renunțat la calea de atac. Vineri, 28 martie, magistrații de la Curtea de Apel Craiova au constatat că cei doi au renunțat la apel, hotărârea de fond devenind astfel definitivă.