O perfuzie pusă greșit de asistente de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova unei fetițe de doar câteva zile a distrus pentru totdeauna viața unei familii. Din cauza procedurii, nou-născuta a contractat o infecție cu E-coli în urma căreia a rămas cu sechele neurologice severe. Recent, unitatea sanitară a fost obligată de instanță să plătească familiei daune morale în valoare de 300.000 de euro în cadrul unei acțiuni în răspundere civilă delictuală deschisă de mama fetiței. Decizia magistraților nu este definitivă.

Copila a venit pe lume în septembrie 2018 și, arată datele din dosarul înregistrat pe rolul instanței în 2021, a fost perfect sănătoasă. Singura problemă, identificată chiar înainte de a se naște, a fost prezența unui chist pe unul dintre ovare, motiv pentru care medicii au intervenit laparoscopic pentru extirpare când fetița avea doar câteva zile, iar mama fusese deja externată. Totul a decurs fără probleme și bebelușul a fost mutat pe salon în data de 14 septembrie 2018.

Nimeni nu a verificat fetița o noapte întreagă

Raportul de expertiză efectuat în cauză, care a fost o probă determinantă în decizia luată de judecători, a arătat că tragedia a fost provocată de ceea ce a urmat, o serie de greșeli cauzate de incompetența și neglijența personalului medical.

Medicii i-au prescris fetiței un tratament intravenos iar asistentele au pus perfuzia după ce copilul a ajuns în salon. Numai că i-au pus-o greșit și medicamentele au fost administrate paravenos (pe lângă venă-nr.). Eroarea gravă, căreia i-a căzut victimă fetița de numai câteva zile, a fost observată abia a doua zi și nu de către personalul medical, ci de către mamă, care a văzut cum piciorul stâng al copilului a devenit, literalmente peste noapte, de trei ori mai gros din cauza umflăturii. Aceasta a chemat asistentele pentru a scoate branula, rana a fost suturată și curățată de medici iar din punga de puroi a fost luată o probă pentru analize.

Analizele au venit abia în data de 24 septembrie, la 9 zile după incident, timp în care fetiței i-au fost administrate antibiotice cu spectru larg, fără niciun efect, iar starea ei s-a înrăutățit progresiv. „Din raportul de expertiză medico-legală, rezultă că minora a suferit o infecție nosocomială, în urma infectării cu E-coli, inocularea având loc, cel mai probabil conform raportului de expertiză, începând cu data de 15.09.2018, când minorei i-a fost administrat un tratament de către un asistent medical şi s-a produs perfuzarea în exteriorul vasului de sânge soluțiilor injectabile recomandate de medicul curant. Aceste soluţii ajunse în ţesuturile paravenoase de la nivelul gambei stângi ale copilului au produs afectarea/distrugerea ţesutului cu inflamație/infecție consecutivă ”, au reținut magistrații de la Tribunalul Dolj.

Infecția a ajuns la creier și a lăsat sechele neurologice severe

În 25 septembrie 2018 mama a cerut transferul fetiței la București, la Spitalul Marie Curie, iar în 26 septembrie nou-născuta a fost internată în cadrul acestei unități unde i s-a făcut puncție și i-a fost instituit tratament antibiotic țintit pe tipul de infecție identificat. Actele medicale depuse la dosar și reținute de instanță arată că infecția ajunsese deja la nivelul creierului, cauzând meningo-encefalită și hidrocefalie, cu consecințe neurologice severe și ireversibile. „În urma depăşirii procesului inflamator-infecţios, a rămas cu sechele neurologice, diagnosticul prezent fiind următorul: “sechele meningoencefalită cu E-coli. Hidrocefalie secundară cu ventricul IV izolat operată. Șunt ventriculo-peritoneal revizuit în ian. 2022. Strabism Paralitic OD. Pareză de n. III. Epilepsie de cauză structurală. Întârziere în dezvoltarea neuro-motorie […] Referitor la legătura de cauzalitate, conform raportul de expertiză, toată această patologie este urmarea erorilor produse la data de 15.09.2018 în condițiile efectuării tratamentului”, au arătat magistrații. În prezent, potrivit documentelor din dosar, fetița care are vârsta de 6 ani este încadrată în grad de handicap grav, nu se poate deplasa, nu spune decât câteva cuvinte, are întârzieri neuro-motorii majore și are nevoie permanent de supraveghere și ajutor.

Mama a cerut 5 milioane de euro daune morale

În 2021, mama fetiței a chemat în judecată spitalul și pe medicul care a efectuat intervenția laparoscopică de extirpare a chistului, solicitând ca aceștia să plătească în solidar daune morale de cinci milioane de euro în cadrul unei acțiuni în răspundere civilă delictuală. Femeia a arătat că medicul chirurg a ales un protocol greșit, operația nefiind de fapt necesară, iar spitalul se face vinovat de tot ce a urmat după operație.

Medicul s-a apărat în instanță spunând că a făcut totul ca la carte, a discutat permanent cu familia și le-a cerut acordul părinților pentru intervenție iar operația a decurs fără incidente. Spitalul Clinic Județean de Urgență a respins acuzațiile, arătând cu degetul spre mamă, care ar fi putut fi infectată cu E-coli și i-ar fi putut transmite infecția și copilului.

Unitatea medicală, găsită vinovată de malpraxis

Raportul de expertiză efectuat în cauză a arătat însă fără echivoc că medicul nu a greșit cu nimic și împotriva sa nu poate fi atrasă răspunderea pentru malpraxis medical. Din acest motiv, magistrații au respins cererea mamei în ceea ce privește culpa medicului. Judecătorii au arătat însă că spitalul se face pe deplin vinovat. „Instanţa nu poate primi susținerile pârâtului Spitalul Județean de Urgenţă Craiova în sensul că ar fi fost posibilă colonizarea cu E-coli antenatal, raportat la afirmația din foaia de observaţie clinică a Clinicii de Obstetrică Ginecologie că a fost indicată cezariana pentru următoarele aspecte: “făt apreciat mare, chist ovarian fetal, exces de lichid, diabet gestațional în observație, suferință fetală cronică, status fetal incert”. Cum în mod corect a arătat I.M.L. în suplimentul la raportul de expertiză (f.28-59 vol. 3 dosar tribunal), nu există elemente care să susțină o infecție antenatală a mamei”, au reținut magistrații, care au subliniat că în lichidul amniotic nu a fost prezent E-coli iar esențială în acest caz a fost necrozarea țesuturilor de la nivelul piciorului stâng care a favorizat infecția cu germenul.

Despăgubiri de 100.000 de euro acordate de prima instanță

Magistrații de la Tribunalul Dolj, instanță de fond în acest caz, au decis să acorde despăgubiri de 100.000 de euro pentru suferințele pe care fetița și familia ei au fost nevoiți să le îndure. Judecătorii au arătat că suma este suficientă pentru acoperirea prejudiciului moral și că, în astfel de cazuri, despăgubirile acordate „nu trebuie să conducă la o îmbogățire fără justă cauză”. Atât mama fetiței cât și spitalul au făcut apel iar magistrații de la Curtea de Apel Craiova au decis la finalul lunii noiembrie 2024 să respingă apelul unității medicale și să îl admită pe cel făcut de femeie. Instanța de control judiciar a hotărât să mărească cuantumul daunelor la 300.000 de euro, potrivit deciziei publicate în portalul jurisprudenței, însă nici această hotărâre nu este definitivă și a fost deja atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție atât de spital cât și de mama fetiței. Dosarul se află în prezent în procedură de filtru la instanța supremă.