Construcția pe care Lidl începuse să o ridice la Cârcea. Sursa foto: Indiscret în Oltenia
Instanța superioară din Oltenia este chemată să decidă ce secție a Tribunalului Dolj trebuie să judece dosarul după ce Secția II Civilă și Secția Contencios Administrativ și Fiscal și-au declinat reciproc competența.
La termenul din 12 noiembrie 2024, magistrații Secției II Civilă de la Tribunalul Dolj au decis să admită excepția necompetenței materiale, ridicată de juriștii CJ Dolj prin întâmpinare, astfel că dosarul a ajuns la Secția Contencios Administrativ și Fiscal de la aceeași instanță. Judecătorii de aici au decis însă să admită excepția necompetenței materiale, invocată de data aceasta de Lidl, astfel că dosarul va ajunge acum la Secția Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel Craiova, care va decide ce secție este competentă să judece cauza.
Pretenții pentru „beneficiul nerealizat”
Compania germană a schimbat strategia privind recuperarea prejudiciului pe care l-a suferit după ce proiectul de construire a depozitului Lidl de la Cârcea a dat chix. Dacă în 2023 nemții cereau 80 milioane de lei, în solidar, de la vânzătorii terenurilor și de la autorități, în 2024 Lidl și-a modificat pretențiile și a solicitat în instanță despăgubiri separate de la fiecare autoritate, familie și persoană juridică pe care o consideră responsabilă pentru eșecul proiectului de la Cârcea. Cuantumul cumulat al daunelor a crescut de la aproximativ 80 milioane de lei până la peste 91 milioane. Nemții pretind daune de 4,8 milioane de lei de la administrația județeană și de la președintele Consiliului Județean Dolj pentru „beneficiul nerealizat”, ca urmare a opririi lucrărilor la depozitul pe care voia să îl ridice la Cârcea.
Lidl se judecă separat cu Consiliul Județean Dolj
Procesul prin care Lidl a solicitat daunele a fost suspendat la începutul lunii octombrie de magistrații de la Tribunalul Dolj, până când instanța va lua o decizie în dosarul referitor la anularea autorizației de construire, care se judecă separat la secția de contencios administrativ. Magistrații au considerat însă că pretențiile ridicate de Lidl contra Consiliului Județean (CJ) Dolj și președintelui CJ, în calitate de emitenți ai autorizației cu „cântec”, pot fi judecate, astfel că au dispus disjungerea dosarului, adică formarea unui alt dosar. Potrivit documentelor consultate de CraiovaJust, Lidl cere de la autoritățile județene 4,8 milioane lei „cu titlu de beneficiu nerealizat ca urmare a anulării autorizaţiei de construire nr. 206 din 28.06.2021”, însă suma reprezintă doar un „estimat provizoriu”, ceea ce înseamnă că pretențiile ar putea crește. Mai multe amănunte despre acest subiect puteți citi aici.
Tranzacția dintre Lidl și MApN, respinsă din nou
Reamintim faptul că un scandal major a izbucnit anul trecut după ce Ministerul Apărării Naționale a cerut în instanță oprirea lucrărilor de construire a unui centru logistic pe care Lidl îl ridica în comuna doljeană Cârcea și anularea autorizației date pentru acest proiect de către președintele Consiliului Județean Dolj. MApN a susținut că depozitul afectează funcționalitatea unei instalații de tip radar ce deservește scutul NATO de la Deveselu și că nu i s-a cerut avizul pentru demararea construcției. Ulterior, MApN și Lidl au vrut să cadă la pace printr-o tranzacție care să fie consfințită de instanță și în care Lidl se obliga să plătească supraînălțarea radarului și mutarea sa provizorie. Înțelegerea a fost însă respinsă de instanță, iar autorizația de construire a fost în cele din urmă anulată.
Curtea de Apel Craiova a admis însă recursul autorităților și dosarul este rejudecat în prezent la Tribunalul Dolj. Magistrații de aici au decis în 25 octombrie 2024 să respingă din nou tranzacția încheiată între Lidl și MApN (mai multe amănunte aici), semn că deznodământul ar putea fi același și la rejudecare: anularea autorizației. Separat, Lidl a deschis un proces pentru a obține despăgubiri de la persoanele fizice și juridice de la care a cumpărat terenul, în frunte cu primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, și soția sa.