Foto credit: Remus Badea
Magistrații de la Judecătoria Craiova au dispus recent încetarea procesului penal în cazul tuturor inculpaților din dosarul demolărilor ilegale de la fostul Liceu Sanitar. Judecătorii au așteptat prescrierea faptelor înainte de a se pronunța.
Cinci ani au trecut de când, într-o zi de weekend, în august, utilaje grele au „mușcat” din clădirea de la stradă a fostului Liceu Sanitar de pe strada Împăratul Traian. Autorizație de demolare exista, dar doar pentru celelalte corpuri ale imobilului, fără valoare de patrimoniu. Pentru clădirea principală, ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea și cu o bogată istorie în spate, Direcția Județeană de Cultură Dolj începuse procedura de clasare ca monument istoric și notificase în acest sens și proprietarul clădirii, firma Dramad Cons SRL. Până s-au dezmeticit autoritățile cu competențe în stoparea demolării ilegale, mare parte din clădire fusese deja dărâmată. S-a dat mult din umeri, s-au emis comunicate de presă și amenzi și s-a întocmit și un dosar penal. Toate, inutile.
Sursa video: Facebook USR Dolj
După trei ani de cercetări la parchet, rechizitoriul a fost trimis în instanță. Au fost inculpați pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere în formă agravată (pentru că fapta privea bunuri aflate în patrimoniul cultural) Aurelian Florin Rădulescu, în calitate de administrator al Dramad Cons la data de 03.08.2019 când a avut loc demolarea, Dramad Cons SRL, firma care deține imobilul, SC Cassas SRL, firma care a pus la dispoziție utilajele pentru demolare, și Robert Ștefăniță Bîltac, asociat unic și administrator al firmei Cassas SRL. Direcția Județeană de Cultură Dolj a fost persoană vătămată în dosar însă nu s-a constituit și parte civilă, astfel încât să poată cere eventuale despăgubiri.
L-au băgat pe Rădulescu la „înaintare”
La proces, Aurelian Florin Rădulescu a recunoscut imediat faptele și a cerut să fie judecat în procedură simplificată. Din actele depuse ca mijloace de probă la dosar, reiese că Rădulescu fusese ales administrator al societății Dramad Cons SRL cu doar câteva zile înainte de demolarea cu „cântec”. În plus, la două luni după eveniment, Adunarea Generală a Asociaților l-a schimbat din funcție, în locul său revenind cel care fusese până în luna august administrator, Mădălin Bogdan, care este și asociat în firmă. De altfel, Mădălin Bogdan și Dragoș Florin Băra, în calitate de asociați la Dramad Cons, au fost cercetați de procurori în acest dosar pentru instigare la distrugere, însă procurorii au ajuns la concluzia că nu există probe care să susțină acuzațiile astfel că, în cazul lor, au dispus clasarea.
Pronunțare amânată de șapte ori, până la prescriere
Magistrații Judecătoriei Craiova au constatat, în 7 octombrie, că a intervenit prescripția răspunderii penale cu doar câteva zile înainte, în data de 2 octombrie, și au dispus încetarea procesului penal pentru toți inculpații. Fapta de distrugere de care au fost acuzați se pedepsește cu până la 5 ani închisoare și termenul de prescripție în acest caz este de 5 ani, conform prevederilor din Codul penal. Potrivit portalului instanțelor, pronunțarea a fost amânată de șapte ori, începând din aprilie 2024, înainte de a se da o soluție în acest caz.
Bîltac și Direcția de Cultură au făcut apel
Atât Direcția Județeană de Cultură Dolj cât și Robert Ștefăniță Bîltac, asociat și administrator la Cassas SRL, au făcut apel. Contactat telefonic de CraiovaJust pentru un punct de vedere, Bîltac a spus că este nevinovat. „Nu am fugit de instanță, am venit de câte ori m-au chemat, dar nu am fost de acord că s-a prescris. Eu vreau să mi se dea achitare. Nu am demolat nimic, am închiriat doar niște utilaje, ceea ce fac zi de zi și fac și acum. Nu am competența să verific autorizațiile, nu îi întreb pe oameni ce fac cu utilajele. Eu le dau și ei răspund. Nu am înțeles de ce am fost în dosarul ăsta și de ce sunt ținut în el. Administratorul firmei a recunoscut că nu am avut nimic de-a face cu asta. Noi nu facem activități ilicite”, a declarat Robert Ștefăniță Bîltac pentru CraiovaJust.
Clădirea Liceului Sanitar în vechime. Sursa foto: Adevărul
Peste un secol de istorie, șters cu buretele
Clădirea din care a mai rămas astăzi doar un ciot are în spate o bogată istorie. Între 1889, anul în care a fost ridicată, și 1948, imobilul a adăpostit Școala Catolică de fete Sf. Maria fondată la inițiativa Institutului Catolic, pe fondul unei afluențe de etnici italieni care s-au așezat în zona noastră. Unitatea de învățământ a avut atât eleve de confesiune catolică, cât și eleve din Craiova și Dolj. După 1948, când toate școlile private au fost desființate și preluate de stat, aici a fost găzduită Școala de moașe, iar în 1955 a devenit Grup Școlar Sanitar și a funcționat așa, sub diferite denumiri, până la desființarea sa. „Clădirea avea portal monumental, vestibul boltit, holuri de acces, scări interioare, birouri, săli de clasă, ateliere de desen, ateliere de educaţie casnică, maniere alese, oficii, spaţii pentru depozitare materiale didactice, bibliotecă. Acoperişul clădirii a fost realizat din ţiglă, de foarte bună calitate, constructorii prevăzând dotarea clădirii cu jgheaburi din tablă şi burlane pentru scurgerea apei pluviale din acelaşi material. Decorul exterior este specific stilului romanic târziu la faţade, sub forma tuburilor de orgă catolică, cu ancadramente, ogive la ferestre. Clădirea a fost construită pe fundaţie din beton armat cu centuri, din cărămidă arsă. Clădirea este tencuită. Clădirea avea sobe şi hornuri pentru încălzire (probabil cu lemne, cărbuni). Clădirea a cunoscut o serie de reparaţii după cutremurele din 1940 şi 1977 (au dispărut frontoanele de pe faţada sudică)”, nota scriitoarea Carmen Zamfirescu în cotidianul „Adevărul”, în pledoaria sa pentru includerea imobilului pe Lista monumentelor istorice, cu doar câteva luni înainte ca fosta școală să fie pusă la pământ.
Interioarele fostului Liceu Sanitar. Sursa foto: Facebook Oltenia de altădată
Epilog
Datele existente la nivelul instanțelor doljene arată că cei doi asociați ai firmei Dramad Cons SRL, Mădălin Bogdan și Dragoș Florin Băra, s-au certat între timp iar firma e pe cale să dispară. Pe rolul Tribunalului Dolj există un dosar care are ca obiect excluderea unui asociat în care ambii sunt atât reclamanți cât și pârâți. În paralel, o cauză privind dizolvarea firmei a fost suspendată până la soluționarea dosarului privind excluderea.
Potrivit datelor disponibile pe listafirme.ro, Dramad Cons SRL a avut în ultimii ani o evoluție oscilantă a indicatorilor economici. Nivelul cel mai ridicat al cifrei de afaceri a fost în 2022, de peste 13 milioane de lei la un profit de 4 milioane de lei. Probabil acesta este anul în care societatea a vândut majoritatea apartamentelor situate în cele trei blocuri ridicate în curtea fostului Liceu Sanitar. În 2023, Dramad Cons a raportat cifră de afaceri 0, pierderi de peste 675.000 lei și datorii de 473.000 lei.
În spatele zidurilor dărâmate abuziv au apărut trei blocuri. Foto credit: Remus Badea