Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat astăzi rezultele votului din ședința de plen referitoare la alegerea noii conduceri a forului pentru următorul an. Potrivit unui comunicat de presă al CSM, noul președinte este judecătoarea Elena Raluca Costache, iar vicepreședinte a fost ales procurorul Claudiu-Constantin Sandu. Mandatul acestora începe în data de 7 ianuarie 2025.

Potrivit CV-ului judecătoarei Costache, aceasta a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Româno-Americană în 1997, iar licența a susținut-o la Facultatea de Drept din cadrul Universității București în același an. A fost apoi avocat în Baroul Prahova timp de șase ani și și-a început cariera de judecător la Judecătoria Ploiești în anul 2004, promovând la Tribunalul Prahova în 2009. Din 2012 este judecător la Curtea de Apel București, unde a fost președinte al Secției I penale, apoi a devenit vicepreședinte al acestei instanțe.

În scrisoarea de intenție pe care Costache a formulat-o pentru a deveni inițial membru în CSM, aceasta nota că este necesar ca CSM să își reabiliteze imaginea și numele. Referitor la ce ar trebui schimbat, judecătoarea arăta că “aproape tot (trebuie schimbat-nr), pornind de la imaginea justiției, de la reafirmarea rolului constituțional al puterii judecătorești, care este una dintre cele trei puteri dintr-o democrație constituțională, de la respectul și încrederea de care trebuie să se bucure din partea societății ca beneficiară directă a actului de justiție și nu în ultimul rând pornind de la consolidarea și stabilitatea statutului judecătorilor, care trebuie puși la adăpost de orice frământări politice sau sociale”. 

În proiectul de management al noului președinte al CSM se arată că, între obiectivele urmărite, consolidarea și respectarea statutului judecătorilor și procurorilor, ca garanție a asigurării independenței justiției, ocupă un loc esențial. Aceasta ar urma să fie realizată prin asigurarea resurselor financiare necesare, prin adoptarea sau revizuirea legilor secundare necesare pentru aplicarea legilor justiției și degrevarea activității instanțelor. Judecătoarea mai face referire în proiectul său și la strategia de resurse umane, care va urmări ocuparea posturilor vacante, dar și la îmbunătățirea condițiilor de muncă ale magistraților prin stabilirea, pe baze științifice, a unui volum optim de activitate pentru judecători, prin modificarea circumscripțiilor judecătoriilor. Costache arată că în 2025 își propune continuarea găsirii unor soluții pentru degrevarea activității instanțelor prin excluderea anumitor tipuri de cauze din competența instanțelor, instituirea unor proceduri simplificate în alte tipuri de cauze și promovarea procedurilor alternative de soluționare a litigiilor.

Claudiu Comstantin Sandu este licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (2001) și a fost avocat în Baroul Brașov (2002-2004), ulterior devenind procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. Din 2012, este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, specializat în cauze de evaziune fiscală și spălarea banilor, și a devenit membru al CSM din funcția de prim procuror al acestei unități de parchet. Și Sandu vorbește în proiectul său de management despre deficitul de personal înregistrat la nivelul parchetelor însă nu relevă soluții pentru rezolvarea acestei situații.