Solicitarea adresată de Consiliul Superior al Magistraturii coaliției, prin care magistrații cer guvernanților o întrevedere pe tema proiectului de modificare a legii pensiilor de serviciu pentru magistrați depus în Parlamentul României, are și un termen: mâine.

Cererea CSM (care poate fi consultată aici) este semnată de președintele Elena Costache, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, și procurorul general Alex Florența și este adresată direct premierului Marcel Ciolacu, care este și președintele PSD, președintelui PNL Cătălin Predoiu, președintelui UDMR Hunor Kelemen, liderului minorităților naționale în Parlament, Varujan Pambuccian, și ministrului Justiției, Radu Marinescu.

Magistrații cer coaliției să stabilească pentru mâine, 10 aprilie, o întâlnire în care reprezentanții sistemului judiciar să își spună punctul de vedere referitor la proiectul de lege ce urmărește o nouă modificare a regimului pentru pensiile de serviciu ale magistraților, depus în această săptămână în Parlament.

Proiectul (care poate fi consultat aici) prevede, între altele, o limită actuală de vârstă pentru pensionare de 48 de ani, precum și creșterea graduală la 65 de ani a vârstei de pensionare la magistrați, până în 2045. De asemenea, proiectul propune ca pensia de serviciu să fie  în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.

În orice scenariu, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, mai prevede proiectul de act normativ.

Ce prevede legea acum

În actuala formă a legii (Legea 282/2023), limita de vârstă este de 47 de ani și 4 luni, iar creșterea graduală se face cu câte 4 luni anual până la o limită de vârstă de 60 de ani. În plus, pensia de serviciu este în cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute și sporurilor din ultimele 48 de luni.