Consiliul Superior al Magistraturii consideră că modificările aduse actelor normative care reglementează condițiile de pensionare pentru magistrați contravin principiilor constituționale. „Este de neînțeles maniera în care de la o zi la alta se modifică esențial și intempestiv elemente fundamentale ale statutului magistratului”, a transmis forul după ce deputații au adoptat legea care mărește la 65 de ani vârsta de pensionare pentru magistrați.
„Toate modificările preconizate în procedura parlamentară în curs sunt într-o evidentă contradicție atât cu principiul independenței justiției, cât și cu celelalte principii constituționale referitoare la securitatea juridică și predictibilitatea cadrului normativ, protecția așteptărilor legitime ale destinatarilor legii, egalitatea în drepturi și nediscriminarea, astfel cum au fost subliniate în mod constant în jurisprudența Curții Constituționale”, a precizat CSM într-un comunicat remis presei.
”Modul în care puterea legiuitoare se raportează la autoritatea judecătorească printr-un demers care nesocotește grav valori esențiale ale democrației constituționale și ale statului de drept plasează în derizoriu principiul cooperării loiale care trebuie să caracterizeze activitatea autorităților publice.
În același timp, este de neînțeles maniera în care de la o zi la alta se modifică esențial și intempestiv elemente fundamentale ale statutului magistratului, de natură să genereze consecințe iremediabile în sistemul judiciar.
Este inacceptabil ca într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, independența justiției să constituie în mod recurent o temă predilectă de discuție în campania electorală”, se mai arată în comunicat.
Reamintim că astăzi, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de act normativ, inițiat de liderii partidelor din coaliția de guvernare, prin care sunt modificate condițiile de pensionare ale magistraților. Potrivit proiectului, limita de vârstă pentru judecătorii și procurorii care se vor pensiona după 1 ianuarie 2026 ar urma să crească la 65 de ani (mai multe amănunte aici).