Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, în unanimitate, propunerea de modificare a legii care vizează pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor. Proiectul de lege a fost depus în urmă cu o săptămână la Parlament de liderii partidelor aflate în coaliția de guvernare.
În hotărârea adoptată în unanimitate, CSM dă mai multe argumente pentru care propunerea nu ar trebui să devină lege. În primul rând, susține CSM, Executivul european nu a cerut o nouă modificare a condițiilor de pensionare ale magistraților. „Intervenția normativă este lipsită de orice justificare întrucât solicitarea Comisiei Europene din 25 martie 2025 nu a vizat modificarea condițiilor de pensionare a magistraților stabilite prin Legea nr. 282/2023”, se arată în hotărâre. Problema, susțin magistrații, este soluția găsită pentru impozitarea pensiilor de serviciu, declarată neconstituțională ulterior.
CSM avertizează că ar urma un nou exod din magistratură
Un alt motiv pentru avizul negativ dat de CSM este acela că o nouă modificare a legii, la doar un an după reforma radicală operată asupra sistemului, ar duce la o destabilizare a sistemului judiciar. „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii consideră că această propunere legislativă are potențialul de a submina grav funcționarea sistemului judiciar pe termen scurt și lung, în principal prin afectarea resurselor umane, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ”. CSM susține că promovarea unei astfel de legi ar duce la un nou val de pensionări în sistem, după cel din perioada 2021-2023, când aproximativ 1000 de judecători (din 4000 de funcții) și 560 de procurori (din 2250 de funcții) au ales să părăsească magistratura din cauza incertitudinilor. La 31.12.2025, aproape 80% dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție și peste 30% dintre cei de la curțile de apel din țară ar îndeplini condițiile legale de pensionare.
Magistrații reclamă discriminarea
Un alt motiv, susține CSM, este acela că propunerea ar crea o discriminare evidentă între magistrați și ar duce, uneori, chiar la situații absurde. „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii constată că, în condițiile în care propunerea legislativă ar fi adoptată, s-ar ajunge la coeexistența a trei regimuri de pensionare a magistraților semnificativ diferite, prin efectul adoptării unor reglementări succesive într-un interval de timp atât de scurt care plasează în derizoriu principiile stabilității și securității juridice”. În timp ce magistrații născuți până în 31 decembrie 1980 s-ar putea pensiona la 50 de ani, cei născuți după 1 ianuarie 1981 vor putea ieși din sistem abia la 65 de ani.
Un motiv de nemulțumire este și reducerea cuantumului pensiei la 65% din veniturile pe ultimele 48 de luni, în condițiile în care legea în vigoare prevede că acest cuantum este de 80%.
Reamintim faptul că liderii coaliției de guvernare au depus în Parlament marțea trecută un proiect care vizează modificarea pensiilor de serviciu ale magistraților, PSD, PNL și UDMR motivând că acest lucru este necesar pentru îndeplinirea unor condiționalități din Planul Național de Redresare și Reziliență. CSM a reacționat imediat, anunțând că nu a fost consultat pe marginea propunerii (mai multe amănunte aici) și cerând imediat o întâlnire cu decidenții pentru a-și transmite punctul de vedere (mai multe amănunte aici). Întâlnirea dintre președintele CSM, Elena Costache, premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul Marian Neacșu a avut loc în data de 11 aprilie.
Hotărârea integrală a CSM poate fi consultată aici.