Terminal Mars Logistics. Sursa foto: Ford Otosan
Uzina de automobile de la Craiova a anunțat că, împreună cu operatorul Mars Logistics, a pus la punct o rută de transport intermodal prin care componentele auto din Turcia și mașinile produse la Craiova vor fi transportate pe calea ferată. Proiectul are ca scop reducerea cu 63% a emisiilor de carbon față de transportul rutier și limitarea costurilor de producție în contextul introducerii de noi modele în fabricație.
Potrivit companiei, vor fi efectuate patru curse săptămânale între fabrica de la Craiova și Istanbul Halkalı, prin care vor fi transportate aproximativ 12.000 de vehicule pe an către Turcia, iar componentele pentru asamblarea mașinilor vor ajunge din Turcia în România, la Craiova. Noul proiect, dezvoltat împreună cu Mars Logistics, una dintre cele mai mari companii de transport feroviar din Turcia, va duce la scăderea cu 63% a emisiilor de carbon față de transportul rutier și la limitarea costurilor de producție pentru automobilele fabricate la Craiova, potrivit unui comunicat transmis de Ford Otosan.
Noua rută consolidează lanțul de aprovizionare
Ford mai arată că, de la preluarea fabricii din Craiova în 2022, și-a întărit rețeaua de producție europeană, contribuind totodată la consolidarea relațiilor comerciale dintre Turcia și România. Odată cu extinderea producției de modele la fabrica din Craiova, exporturile de componente din Turcia către România au crescut semnificativ, aducând beneficii atât pentru Ford Otosan, cât și pentru furnizorii săi.
“Cu noul model logistic pe care l-am stabilit între România și Turcia, transportăm componentele necesare pentru activitatea de producție a fabricii noastre din Craiova, care în prezent construiește modelele Ford Puma, Ford Tourneo Courier și Ford Transit Courier. Prin valorificarea avantajelor costurilor transportului feroviar față de cel rutier și maritim, ne îmbunătățim competitivitatea, oferind în același timp o contribuție semnificativă la obiectivele noastre de sustenabilitate”, a declarat Güven Özyurt, director general Ford Otosan.
Reprezentantul companiei Mars Logistics a explicat cum va funcționa noua rută: “Prin ruta feroviară intermodală pe care am implementat-o între România și Turcia, colectăm componente de la furnizorii Ford Otosan din Turcia pentru vehiculele produse la fabrica din Craiova, prima investiție europeană a Ford Otosan. Aceste componente sunt apoi transportate cu vagoanele noastre către Terminalul Feroviar Mars Halkalı, operat de compania noastră. De acolo, livrările ajung la terminalul din cadrul fabricii Ford Otosan Craiova, care este, de asemenea, gestionat de noi”, a precizat Garip Sahillioğlu, membru al consiliului de administrație responsabil pentru transportul rutier și feroviar la Mars Logistics.
Ford Otosan România produce versiunile cu motoare pe combustie ale modelelor Ford Transit Courier, Tourneo Courier şi Puma, alături de renumitul motor 1.0 EcoBoost, recunoscut pe plan mondial. De asemenea, la finalul anului 2024, Ford Otosan Craiova a demarat şi producţia pentru versiunile electrice E-Transit Courier, E-Tourneo Courier şi Puma Gen-E, livrările către clienţi debutând la începutul acestui an.
Uzina din Craiova operează în trei schimburi atât în zona de producţie vehicule, cât şi în zona de producţie de motoare şi dispune în acest moment de peste 6600 de angajaţi.