Deși comisia de disciplină constituită la nivelul unității medicale hotărâse desfacerea contractului de muncă stabilind fără dubiu că asistentul medical a lovit cu pumnii și picioarele un pacient, judecătorii au decis că pedeapsa aplicată a fost prea aspră. Magistrații au considerat că reducerea salariului cu 5% pe o perioadă de trei luni este suficientă.
Incidentul s-a petrecut în dimineața zilei de 16 martie 2024, când asistentul medical tocmai ieșise din gardă și se îndrepta spre poarta spitalului pentru a se duce acasă. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere, vizualizate de instanță, judecătorii au refăcut firul conflictului. „La ora 07.21, contestatorul se îndreaptă spre poarta de ieșire, moment în care X (pacientul-nr.) îi spune ceva de la distanță de mai mulți metri, contestatorul se oprește și se întoarce spre el așteptând pe loc, în timp ce pacientul se deplasează către contestator, apropiindu-se foarte mult de acesta. Pacientul îl împinge cu mâna dreaptă pe contestator, iar acesta îl lovește pe pacient cu pumnul de mai multe ori, pacientul dezechilibrându-se și pierzându-și papucii. Pacientul se îndepărtează câțiva pași de contestator, contestatorul urmărindu-l, după care se lasă în genunchi, sprijinit în palme, moment în care este lovit cu pumnul și piciorul de contestator. Lângă cei doi vine martorul Y, iar contestatorul de întoarce la locul unde începuse conflictul şi îi aduce pacientului papucii pe care îi pierduse. Pacientul se ridică în picioare fiind ținut de mână de martorul Y, care îl conduce în clădire, fiind urmați îndeaproape de contestator”, au arătat magistrații.
A pus fapta pe fondul oboselii și a provocării
În apărarea sa, la procesul intentat de asistentul medical pentru redobândirea postului, acesta a spus că regretă fapta și că în toată activitatea sa de 17 ani în spital nu a avut nicio abatere. Bărbatul a explicat că, în momentul în care a avut loc incidentul, tocmai ieșise dintr-o gardă foarte grea și, în noaptea precedentă, bolnavul fusese recalcitrant cu ceilalți colegi de salon și chiar căutase o confruntare fizică, însă a reușit să îl liniștească. În curtea spitalului, când pacientul l-a provocat, pe fondul oboselii nu s-a mai putut stăpâni. Versiunea acestuia a fost susținută și de martorul audiat în cauză, care a asistat la incident.
Spitalul și-a acuzat fostul angajat că minte
La rândul său, unitatea medicală a arătat în instanță că fostul său angajat încearcă să joace „cartea” provocării pentru a-și justifica fapta însă, în realitate, „induce instanța în eroare cu privire la faptul că ar fi fost în realitate agresat verbal de pacient, aspect care l-a determinat să îl lovească, prevalându-se de o așa-zisă legitimă apărare. Alegațiile acestuia sunt în totală contradicție cu imaginile video surprinse care atestă fără dubiu că pacientul a fost lovit cu violență de nenumărate ori, inclusiv când a fost doborât la pământ, fapte săvârșite cu violență asupra unui pacient internat, bolnav, lipsit de apărare și care nu se afla în deplinătatea facultăților mintale”, a susținut spitalul.
Hotărârea nu este definitivă
Magistrații au decis însă să îi dea dreptate asistentului medical, arătând că decizia luată de comisia de disciplină a fost mult prea aspră, comisia de disciplină neținând cont de faptul că sancțiunile aplicate pentru abateri trebuie să aibă un caracter gradual. „Instanța reține că aplicarea de către intimată a sancțiunii constând în desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, conform art. 248 alin. 1 lit. e) Codul muncii, excede gravitatea faptei săvârșite. Se are în vedere de către instanță că funcția educativă a sancțiunii este la fel de eficientă ca cea punitivă şi se realizează chiar şi prin aplicarea unei sancțiuni mai blânde, care are rolul de a-i face cunoscut salariatului că aceasta are o consecință materială, asupra salariului său, dar şi una morală, de mustrare şi totodată atenționare şi avertizare împotriva unui comportament deviant la locul de muncă”, au explicat magistrații. Astfel, Tribunalul Dolj a decis să anuleze decizia de concediere și să o înlocuiască cu sancțiunea reducerii salariului cu 5% timp de trei luni. În plus, spitalul a fost obligat să îi plătească și salariile de la data desfacerii contractului de muncă până la data la care va fi reangajat. Hotărârea, motivată de magistrați la finalul lunii ianuarie 2025, a fost deja atacată cu apel de către Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova.