Magistrații Judecătoriei Craiova au decis ieri să îl condamne pe Alexandru Grigore Băloiu, cunoscut în lumea interlopă din Bănie drept „Gore”, la doi ani și șase luni de pușcărie pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în urma unui scandal petrecut în noiembrie 2022 pe terasele unor localuri din cartierul Brazda lui Novac. Alături de Băloiu, a fost condamnat și Darius Liviu Bârci, și el o cunoștință mai veche a polițiștilor doljeni.
Scandalul a izbucnit în data de 10 noiembrie 2022, la ora prânzului, când Băloiu, zis Gore, aflat pe terasa cofetăriei Simțuri din cartierul Brazda lui Novac l-a observat pe Cantemir Ștefan Mitre, mai cunoscut sub numele de Fane Vitamină, ieșind de pe terasa barului vecin, Barcicleta. Între cei doi exista un conflict mai vechi având în vedere că, în 2021, Gore l-a împușcat pe Mitre în ceea ce presa a numit, la vremea respectivă, o „tentativă de asasinat” (mai multe amănunte aici). Mitre și Băloiu sunt în prezent judecați pentru constituirea unui grup infracțional organizat aflat pe rolul Tribunalului Timiș (mai multe amănunte aici), în care mai sunt implicați și alți interlopi, între care se numără Gigi Vadik Zavera (Gigioc) și Fănel Trandafir (Cimino).
Potrivit procurorilor, imediat după ce l-a văzut pe Mitre, Băloiu a scos un cuțit și a început să îl amenințe, moment în care atât angajații celor două localuri cât și clienții aflați pe terase s-au speriat și unii chiar s-au ascuns în interior. Martorii audiați atât în cursul urmăririi penale cât și în fața instanței au precizat că Băloiu a fost ținut de bărbații cu care stătea la masă pentru a nu-l ataca pe Mitre. Ar mai fi de precizat că doi dintre martorii din dosar au încercat să își schimbe declarațiile în fața judecătorilor, susținând că nu au văzut nimic, însă depozițiile au fost îndepărtate de magistrați având în vedere că se contraziceau cu cele date de aceleași persoane în faza de urmărire penală și cu declarațiile celorlalți martori.
Conflictul, surprins pe camerele video
În plus, magistrații au avut la dispoziție și înregistrările video din cele două localuri, imaginile arătând cât se poate de clar filmul incidentului dar și starea de teamă pe care a provocat-o în rândul celor care nu aveau nicio legătură cu conflictul. Polițiștii Secției 4, care au fost sesizați în urma incidentului, i-au găsit pe bărbați pe terasa unui alt local din Brazdă, Blue Moon. La percheziția corporală efectuată asupra lui Darius Liviu Bârci, polițiștii au găsit un cuțit cu un mâner de 28 de centimetri și o lamă de 24 de centimetri, dar și un spray lacrimogen.
A mințit la testul poligraf
Băloiu a încercat să susțină în fața instanței că nu a avut asupra sa un cuțit în clipa incidentului ci doar o teacă pe care i-a arătat-o adversarului său însă rezultatul testului poligraf efectuat în cauză a relevat faptul că acesta a avut un comportament simulat, iar instanța a folosit concluziile acestui raport ca argument suplimentar. „În consecință, în baza principiului liberei aprecieri a probelor, instanța îi va conferi putere probantă expertizei criminalistice, aceasta urmând a avea un caracter secundar în raport de argumentul principal ce a condus la constatarea folosirii cuțitului de mari dimensiuni, ce a fost dedus din dinamica desfășurării evenimentelor înregistrate de camerele video și care a fost expus anterior pe larg”, arată magistrații în sentința pronunțată ieri.
A refuzat să presteze muncă în folosul comunității
Instanța îi face lui Băloiu un portret necruțător, subliniind disprețul pe care acesta îl arată legii și instanțelor de judecată, făcând referire și la faptul că cel poreclit Gore a comis infracțiunile la trei luni după ce ieșise din penitenciar, după ce fusese condamnat tot pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. „În continuare, se va avea în vedere conduita procesuală necorespunzătoare de care a dat dovadă inculpatul, caracterizată de o vădită lipsă de respect față de actele ce emană de la instanțele judecătorești, arătând că, în măsura în care va fi găsit vinovat, nu dorește să presteze muncă neremunerată în folosul comunității. În acest sens, cu ocazia ultimului cuvânt, inculpatul și-a motivat poziția procesuală pe faptul că, anterior, a fost condamnat la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere și, din cauză că nu a cunoscut că trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, a fost nevoit să execute pedeapsa în regim de detenție”, se arată în hotărâre.
Instanța despre Gore: „O personalitate ce nu își asumă responsabilitatea conduitelor adoptate”
„Practic, negarea faptului că ar fi cunoscut de existența obligației, chiar și după rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a statuat în mod contrar și după executarea pedepsei aplicate, denotă o personalitate care nu își asumă responsabilitatea conduitelor adoptate și care prezintă, în mod nejustificat, măsurile dispuse față de acesta ca fiind conduite abuzive din partea organelor statului, încălcând pe această cale autoritatea de lucru judecat de care se bucură actele judiciare. Astfel, valențele negative nu provin din refuzul de a presta muncă, care este un drept discreționar al inculpatului, ci din motivația ce a stat la baza acestei conduite”, este concluzia magistraților care mai adaugă că lungul șir de infracțiuni pentru care a fost condamnat inculpatul arată că acesta are „o înclinație către activitățile ce implică o conduită violentă de natură a tulbura climatul social”.
Hotărârea nu e definitivă
De aceea, au explicat magistrații, instanța se va orienta spre o pedeapsă orientată spre maxim. Pentru cele două infracțiuni, Alexandru Grigore Băloiu a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare în regim de detenție, în timp ce Bârci a fost condamnat la doi ani și 8 luni de închisoare, având în vedere faptul că a comis infracțiunea în stare de recidivă postexecutorie și că aceasta se afla în concurs cu alte infracțiuni pentru care a fost judecat (nerespectarea regimului armelor și munițiilor și furt calificat). Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.