Raportul de activitate al structurii teritoriale a Direcției Naționale Anticorupție arată că, în 2024, procurorii anticorupție din Craiova au reușit să „producă” doar șapte rechizitorii și două acorduri de recunoaștere a vinovăției dintr-un total de peste 200 de dosare soluționate.

Săptămâna trecută, DNA a publicat datele referitoare la activitatea sa de anul trecut, în raport fiind cuprinse inclusiv cifrele înregistrate de unitățile sale de parchet din teritoriu. Bilanțul Serviciului Teritorial DNA de la Craiova arată că în 2024 procurorii craioveni au soluționat 213 dosare din cele 348 înregistrate. Dintre cele peste 200 de cauze, 147 au fost soluționate pe fond, restul fiind declinări sau reuniri de cauze, iar dintre acestea doar în nouă cazuri inculpații au ajuns în fața unui judecător, prin rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a vinovăției, adică 6,12%. Procentul este ceva mai bun decât cel înregistrat în 2023, când doar 4,2% dintre dosarele soluționate pe fond au ajuns pe masa judecătorilor. De precizat ar fi că la DNA Craiova lucrează în prezent șapte procurori (inclusiv procurorul-șef) din cei opt cuprinși în schemă. La concursul organizat pentru ocuparea celui de-al optulea post s-a prezentat un singur candidat care nu a reușit să treacă de interviu (mai multe amănunte aici).

Raportul, care poate fi consultat în variantă completă aici, mai arată că DNA Craiova a „încasat” în 2024 nouă achitări în două dosare, un regres față de anul precedent, când nu fusese înregistrată nicio achitare. Totuși, în 2024 au fost condamnați definitiv 10 inculpați care fuseseră trimiși în judecată (față de 14 în 2023).

A crescut numărul de soluții infirmate de judecători

Un alt indicator de calitate la care DNA Craiova nu a stat prea bine anul trecut este cel referitor la infirmarea soluțiilor de netrimitere în judecată. Dacă în 2023 a existat o singură astfel de situație, în 2024 au fost trei cazuri în care judecătorii au decis că procurorii au greșit când au dispus stingerea acțiunii penale în acest mod. De asemenea, și numărul cauzelor restituite la procuror a crescut în 2024 de la una la două. DNA Craiova a stat prost și la numărul cauzelor restituite definitiv la procuror după ce inculpații au fost trimiși în judecată. Dacă în 2023 procentul era de 10%, în 2024 a crescut la 22,22%.

Nici la capitolul operativitate, procurorii anticorupție de la Craiova nu stau prea bine având în vedere că, la finalul anului 2024, pe mesele procurorilor erau 60 de dosare mai vechi de un an care nu fuseseră soluționate, o creștere cu 20% față de anul precedent. Totuși, aici ar fi de precizat faptul că un control al Inspecției Judiciare, desfășurat la DNA Craiova și care a vizat inclusiv prima parte a anului 2024, a relevat faptul că numărul mare de dosare mai vechi de un an care nu au fost soluționate nu poate fi imputat procurorilor de la DNA-ST Craiova fiind vorba despre dosare declinate cu întârziere de la parchetele din Oltenia (mai multe amănunte aici).

Inspecția Judiciară, prea dură cu procurorii

Inspectorii propuseseră, în cadrul raportului referitor la controlul de fond de la DNA Craiova, un control tematic care să aibă ca obiectiv „verificarea respectării de către procurori a dispozițiilor legale  ȋn cauzele ȋn care se dispune declinarea de competență”. De altfel, din întregul raport, aceasta a fost singura măsură mai dură propusă, restul fiind exclusiv aprecieri laudative la adresa procurorilor de la Craiova.

Potrivit hotărârii Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, luată în 3 decembrie 2024, procurorii din CSM nu au fost de acord ca procurorii de la parchetele mici din Oltenia să fie luați la întrebări de IJ, raportul fiind aprobat fără această propunere. Motivarea hotărârii arată că procurorii din CSM au pus batista pe țambal, făcându-se că nu pricep ce a cerut IJ. „Secția pentru procurori apreciază că nu se impune sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la acest aspect, având în vedere că, așa cum reiese din raportul de control, una dintre cauzele obiective ale existenței unui număr mare de dosare mai vechi de 1 an de la data primei sesizări o constituie înregistrarea unor dosare ca urmare a unor declinări de la alte unități de parchet la intervale mari de timp de la data primei sesizări, și nu de la unitatea controlată”, se arată în Hotărârea nr. 1641/2024 a Secției pentru procurori prin care a fost aprobat parțial raportul privind activitatea DNA Craiova în perioada ianuarie 2023- iunie 2024.

Au fost indisponibilizate bunuri de opt milioane de euro

În cazul unui indicator important, DNA Craiova stă totuși bine față de anul precedent. Este vorba despre valoarea bunurilor indisponibilizate ca urmare a dispunerii unor măsuri asigurătorii în cauzele pe care le cercetează. Potrivit raportului, DNA Craiova a indisponibilizat bunuri cu o valoare de aproape 40 milioane de lei, față de doar 2,7 milioane de lei în 2023.

Indicatorul a fost influențat și de mega-dosarul instrumentat de procurorii anticorupție de la Craiova care a vizat rețeaua de angajări trucate la Serviciul de Ambulanță Județean Dolj și Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, în care vizați sunt Cristian Gângioveanu, fost director al SAJ Dolj, Constantin Găvan, care este socrul său și director al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Șimnic și soția lui Gîngioveanu, Aurelia Gîngioveanu, directoarea spitalului CF Craiova. Cei trei, alături de alte persoane, au fost acuzați de fapte de corupție în legătură cu organizarea unor concursuri pentru ocuparea posturilor de șofer de autospecială și asistent medical. La perchezițiile efectuate în casele celor două familii la finalul lunii octombrie 2024, procurorii DNA și ofițerii DGA au găsit sume fabuloase de bani, totalizând peste 750.000 de euro, care au fost ridicate în vederea confiscării. Ulterior, Găvan și Gîngioveanu au ajuns în arest preventiv însă, treptat, măsurile au fost ridicate. Cristian Gîngioveanu se află în prezent în arest la domiciliu, iar Găvan sub control judiciar.

Raportul DNA privind bilanțul structurii de la Craiova se încheie cu o autoevaluare a procurorului șef Marin Călușaru care, potrivit documentului, apreciază că activitatea DNA Craiova a fost „relativ bună” în 2024.