Curtea de Apel București a respins pe 27 noiembrie, în mod definitiv, acțiunea prin care fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu și Nicolae Giugea, fost președinte al PNL Craiova și candidat la alegerile pentru funcția de primar al Craiovei în această vară, solicitau despăgubiri de la eternul invitat în emisiuni televizate Gelu Vișan. Acesta din urmă a fost chemat în judecată pentru acuzele și insultele aduse celor doi în cadrul unei emisiuni la România TV.

Emisiunea „Punctul culminant”, moderată de Victor Ciutacu la România TV, a avut loc în mai 2021 și a avut ca subiect principal numirea Ramonei Săseanu ca director interimar la TVR. Invitat în emisiune, fostul politician Gelu Vișan, care a făcut parte din PD-L, la fel ca Berceanu și Giugea, s-a dezlănțuit la adresa celor doi: „ăștia vor să ia fabrica de avioane, să i-o dea lui Berceanu.!!! Berceanu are 16 mii de ha de la ADS date de Giugea. L-a pus șef la ADS sa-i dea….județul ăsta a ajuns râsul lumii….”, „dar nu se mai poate, s-a ajuns în halul ăsta de hoție, de banditism de golănie să o pună pe Săseanu șefă la TVR, de ce? Ca să te servească pe tine Berceanu sa pui mâna pe fabrica de avioane cu Giugea…. nu vă e mă rușine că ați pus mâna pe toată țara asta, unde credeți că ajungem, nesimțiților care sunteți!!!!”, „că de ce mi se puse pata pe Giugea: mă mi se puse că a pus-o pe asta director!!! Cum dracu, suntem nebuni la cap?! Că ce? Că I-a periat pe el? Că ce? Măi frate, nu mai înțeleg nimic!”, „Bă, frate, Giugea, bă Berceanule băăăăă!!!!!!! Bă, ați înnebunit cu totul băăăăăă!!!!! Cât ați putut să furați în țara asta!!!!!” sunt doar câteva dintre afirmațiile care i-au adus lui Vișan un proces.

Politicienii pot fi criticați mai mult decât persoanele private

În același an, Nicolae Giugea și Radu Berceanu l-au chemat în judecată pe Vișan, acuzându-l că, prin declarațiile sale făcute fără niciun fundament, le-a afectat imaginea, demnitatea, reputația și onoarea. Aceștia i-au cerut fostului deputat Vișan să le plătească câte 125.000 lei drept despăgubiri pentru prejudiciile aduse. Instanțele în fața cărora a ajuns litigiul au constatat însă, rând pe rând, că în cauză nu a fost vorba de vreo faptă ilicită, existența acesteia fiind prima condiție pentru atragerea răspunderii civile delictuale și, implicit, obținerea unor despăgubiri. Magistrații au atras atenția că, potrivit jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, care este obligatorie pentru instanțele din România, „limitele criticii admisibile sunt mai largi în privința unor oameni politici, funcționari publici sau alte persoane implicate în viața publică, decât cu privire la persoane private”.

Ziariștii și formatorii de opinie pot exagera și provoca

Considerat de instanță mai degrabă formator de opinie decât fost politician, Vișan a avut, în opinia magistraților, doar intenția de a aduce în atenția publicului o serie de informații, nu de a denigra și, chiar dacă afirmațiile sale nu au fost dovedite, articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertatea de exprimare, îi asigură protecție.  „Instanța reține ca pârâtul beneficiază de protecția conferită de art. 10 din Convenție, având dreptul la acea doză de exagerare și provocare ocrotite de acest articol, neavând relevanță sub acest aspect faptul că pârâtul a lansat în spațiul public afirmațiile apreciate de către reclamanți ca fiind denigratoare în calitate de invitat al realizatorului emisiunii, acesta emițând afirmațiile incriminate cu ocazia dezbaterii temei de interes public puse în discuție de realizator, în calitatea sa de formator de opinie, considerat ca având o anumită autoritate”, au considerat magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 București, care au soluționat cazul în primă instanță.

Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor, și Nicolae Giugea, fost deputat și candidat la Primăria Craiovei în 2024

Toate instanțele în fața cărora a ajuns dosarul au subliniat faptul că politicienii, în general, trebuie să accepte critica „chiar dacă ea se bazează pe o comparaţie generală şi aparent forţată între fapte. Astfel, instanţa reţine că reclamantii şi-au asumat calitatea de persoane publice, politician si respectiv fost politician, prin deţinerea unor funcţii importante astfel încât să permită o dezbatere publică cu privire la activitatea acestora trecută și prezentă. Astfel, cei doi reclamanți s-au supus în mod inevitabil și conștient unui control atent al gesturilor și faptelor lor, control ce este exercitat atât de ziariști, cât și de cetățeni”, au mai arătat magistrații.

Nici invectivele la adresa celor doi nu au fost considerate prea dure de instanțe. Deși în emisiune, referindu-se la Giugea și Berceanu, Vișan a folosit apelative precum „nesimțiți” sau „neica-nimeni”, magistrații au arătat că acestea se înscriu în limitele obișnuite ale unei polemici publice. „Instanța apreciază că judecățile de valoare, astfel cum au fost expuse de către pârât, sunt protejate de art. 10 CEDO, alăturarea apelativului ” neica-nimeni” în ceea ce-l priveste pe reclamantul Giugea  neconstituind o încălcare a dreptului la demnitate al acestuia”.

Giugea a susținut că va primi mai puține voturi la alegeri

Ca să probeze faptul că afirmațiile făcute de Vișan în cadrul emisiunii de la România TV l-au afectat profund, Nicolae Giugea a propus la proces un martor care a declarat că, din cauza afirmațiilor făcute în emisiune de Vișan, Giugea, la vremea respectivă deputat și președinte PNL Craiova, va fi votat de mai puțini craioveni la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Craiova. Prin hotărârea de fond pronunțată în 2023 magistrații au respins categoric această ipoteză. „Instanța nu poate reține o legătură de cauzalitate directă între afirmațiile făcute de pârât în cadrul emisiunii respective și pretinsa intenție, susținută de martorul reclamanților, a anumitor alegători de a nu-i mai acorda votul lor reclamantului Giugea la viitoarele alegeri locale pentru Primăria Municipiului Craiova întrucât, de pe o parte, la acest moment, discuția despre o eventuală candidatura a reclamantului la Primăria Municipiului Craiova este una pur ipotetică, viitoarele alegeri locale urmând a avea loc abia în anul 2024 iar pe de altă parte, votul acordat de cetățeni are la bază un cumul de factori, neputând fi pus pe seama unui material televizat, de scurtă durată”, se mai arată în hotărârea de instanței de fond.

Nu doar că Nicolae Giugea și Radu Berceanu nu au obținut niciun leu despăgubire, dar instanțele i-au obligat pe cei doi să îi plătească lui Vișan și cheltuielile de judecată, având în vedere că au pierdut procesul în toate fazele sale (fond, apel și recurs). În total, aceștia au avut de achitat 15.000 de lei reprezentând onorariul de avocat.