Intervenția din data de 30 martie 2024. Sursa foto: stiricraiova.ro

Gabi Ghincea, reprezentantul firmei Promedia, care operează restaurantul Casa Ghincea, a fost amendat de Direcția Județeană pentru Cultură Dolj la începutul lunii octombrie pentru că a efectuat lucrări fără aviz în zona monumentului istoric cunoscut sub denumirea de Ruinele Hanului Hurezi din Craiova. Dosarul penal care cerceta aceeași faptă a fost clasat în septembrie.

Sancțiunea contravențională a fost aplicată de angajații Direcției Județene pentru Cultură Dolj după ce, la finalul lunii martie 2024, un excavator a pus la pământ un zid în incinta ruinelor hanului Hurezi, clasate ca monument istoric, aflate în Lista monumentelor istorice la poziția 203. De altfel, întreaga zonă este protejată potrivit legii și orice intervenție se poate face doar cu acordul reprezentanților Ministerului Culturii. Situația a fost relatată la momentul respectiv de site-ul stiricraiova.ro, care a prezentat și fotografii grăitoare cu utilajul aflat la lucru în ziua de 30 martie. În imagini se observă clar că cel puțin unul dintre zidurile din zonă a fost distrus. Cazul a ajuns imediat în atenția polițiștilor și a specialiștilor de la Direcția Județeană pentru Cultură Dolj. DJC Dolj a cerut oprirea imediată a lucrărilor, iar Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dolj a început o anchetă in rem (cu privire la faptă) pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere în formă agravată (fiind vorba despre un monument istoric, aflat în patrimoniul cultural).

Sursa foto: stiricraiova.ro

Ghincea a obținut certificat de urbanism să facă restaurant

Verificările polițistului de la Serviciul Investigații Criminale din cadrul IPJ Dolj au fost făcute pe repede înainte, deși în cauză ar putea fi vorba despre dărâmarea unuia dintre cele mai vechi ziduri din Craiova. Organul de cercetare penală a consemnat că lucrările au fost efectuate de Gabi Ghincea în regie proprie, în baza unui contract de închiriere pe care Comunitatea evreilor din Craiova, proprietara terenului de pe strada Horezului nr 5A, l-a încheiat cu firma Promedia, al cărui reprezentant este Ghincea. Prin Comunitatea evreilor, bărbatul a obținut în 2023 un certificat de urbanism de la Primăria Municipiului Craiova în care se preciza că terenul este viran și că se dorește ridicarea în locație a unui restaurant cu subsol, parter, un etaj și terasă acoperită. Certificatul de urbanism reprezintă însă un act de informare, nicidecum un act administrativ care permite demararea lucrărilor de desființare sau construire. Acest din urmă act este reprezentat doar de autorizația de construire/desființare, pentru imobilul de la numărul 5A de pe strada Horezului nefiind emis vreun document de acest fel.

Polițistul a încurcat adresele

În referatul de patru pagini cu propunerea de clasare, însușit de procurorul Mihai Trică, prim-adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, polițistul prezintă unele concluzii care nu sunt susținute de documentele din dosar. „Din conținutul adresei Direcției Județene pentru Cultură Dolj rezultă că reprezentanții Ministerului Culturii au efectuat în urmă cu mai mulți ani o cercetare arheologică preventivă la această adresă, care nu a identificat urme ale fostului han Hurez”, se arată în referat. Din conținutul documentului la care se face referire, aflat în posesia CraiovaJust, reiese însă că DJC Dolj nu a făcut niciodată asemenea precizări. Din contră chiar, din adresă rezultă că specialiștii direcției sunt de părere că probabilitatea ca zidul dărâmat de Ghincea să fi făcut parte din ruinele hanului Hurez este mare dar că nu se pot pronunța cu certitudine. Specialiștii DJC Dolj menționează că cercetarea arheologică preventivă a fost făcută în 2015 nu pe terenul din cauză ci pe unul alăturat, aflat la intersecția cu strada Matei Basarab, pe locul în care, între timp, a fost edificată o clădire cu două etaje și mansardă.

Sursa foto: stiricraiova.ro

Indicii solide că zidul a făcut parte din Hanul Hurezi

DJC Dolj menționează două documente din care reiese că, în 1975, Comunitatea Evreilor a obținut o autorizație de desființare pentru un imobil aflat la această adresă, lucrări care trebuiau făcute obligatoriu în prezența specialiștilor de la Muzeul Județean. „Motivația a fost aceea că era posibil  ca imobilele ridicate ulterior peste ruinele hanului să fi inclus și resturi din acesta. Asemenea ziduri, care au aparținut inițial hanului, trebuiau păstrate, așa cum reiese din adresa nr. 4630/30.04.1971 a Direcției Monumente Istorice.  Ulterior, prin autorizația de desființare nr. 152 din 09.04.1975, Primăria Craiova  autorizează desființarea imobilului situat la adresa: Craiova, Strada Horezului, nr. 15 cu respectarea condițiilor prevăzute în adresa nr. 4630/30.04.1971 a Direcției Monumente Istorice. În prezent, reprezentanții Comunității Evreilor și ai Promedia S.R.L, susțin că autorizația de desființare de mai sus se referă la imobilul cu numărul factorial actual 5 A de pe Str. Horezului. Pe baza celor două documente citate s-ar putea formula ipoteza că zidul care se găsea pe teren la data intervenției reprezentantului Promedia S.R.L. nu a fost desființat în anul 1975 din motivul că s-a considerat că acesta aparținuse Hanului Hurezi”, a comunicat DJC Dolj către IPJ Dolj.

În concluzie, putem spune că există indicii că ruinele desființate parțial de reprezentatul Promedia S.R.L. ar fi putut aparține monumentului istoric Hanul Hurezi, dar pe baza datelor pe care le deținem, nu putem să ne pronunțăm cu certitudine”, se mai arată în adresa întocmită de arheologul Dan Bălteanu și contrasemnată de directoarea instituției, Sorina Micaela Popa. Direcția Județeană de Cultură a sugerat prin același document efectuarea unei expertize prin care să fie identificate și datate zidurile monumentului istoric, astfel încât să se stabilească dacă zidul pus la pământ a făcut parte din ansamblul hanului Hurezi. Expertiza nu a fost făcută niciodată.

Nu e în certificat, atunci zidul nu există!

O altă concluzie a polițistului seamănă izbitor cu bancul celebru cu olteanul și girafa. „Se constată că martorul (Gabi Ghincea-nr.) a acționat desființând zidul de cărămidă, ca urmare a analizării certificatului de urbanism nr. 1479/09.08.2023, acel zid nefiind evidențiat în certificatul de urbanism, dar și a discuțiilor purtate cu proprietarul terenului, Comunitatea evreilor din Craiova, care i-au prezentat autorizația pentru desființare nr. 152/09.07.1975 emisă de Primăria mun. Craiova, formându-și astfel convingerea că acțiunea sa se încadrează în normele legale”, se arată în referat. Cu alte cuvinte, polițistul îl scuză pe Ghincea consemnând că bărbatul a intrat cu excavatorul în ziduri pe baza unui act fără valoare juridică (certificatul de urbanism) și a unui document emis în urmă cu aproape 50 de ani (autorizația de desființare din 1975). Referatul de clasare, care datează din 13 iulie 2024, a fost însușit prin ordonanță de procurorul Mihai Trică în data de 4 septembrie, precizându-se că „fapta săvârșită nu este prevăzută de legea penală”. Povestea s-a încheiat aici, cel puțin din punct de vedere penal.

Sancțiunea, contestată de Ghincea în instanță

Imediat după clasarea cauzei, specialiștii DJC au întocmit fișa sitului și au transmis-o Institutului Național al Patrimoniului astfel încât, în cazul în care, în viitor, vor avea loc intervenții asemănătoare în zonă, să nu mai existe dubii referitoare la săvârșirea infracțiunii. Situl include acum o zonă amplă, cuprinsă între fronturile străzilor Horezului (nr. 2-5A), Madona Dudu (nr. 13-31) și Matei Basarab (nr. 5). În plus, la începutul lunii octombrie, Gabi Ghincea a fost amendat de DJC Dolj cu suma de 5000 de lei pentru că a efectuat lucrări în locație fără avizul DJC Dolj, potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Bărbatul a contestat sancțiunea în instanță. „Nu este justă amenda. Pe cadastru, pe acte nu există acel zid. Știam că am nevoie de aviz atunci când luam autorizația de construire, nu acum. Am pozele, sunt cărămizi noi. Am luat cărămizi din acel zid pentru a fi datat și e făcut după 1950. Eu am vrut să fac curat acolo pentru că era un morman de gunoi în centrul orașului. Ar trebui să mi se dea mie bani pentru că am făcut curățenie acolo, am luat 10 containere de gunoi”, a declarat Gabi Ghincea pentru CraiovaJust. Verificările făcute de CraiovaJust arată că, în momentul de față, nu există niciun document din care să reiasă că zidul dărâmat nu are valoare istorică și de patrimoniu. Analiza la care se referă Ghincea este, cel mai probabil, un buletin realizat în aprilie anul acesta de un specialist din cadrul Muzeului Olteniei, în care cărămida este analizată din punct de vedere fizico-chimic, fără a fi făcute precizări referitoare la perioada din care ar proveni. Având în vedere că nu prezintă informații relevante, nici nu a fost inclus în referatul polițistului care a propus clasarea cazului.

Gabi Ghincea a mai spus că are și o altă problemă lângă parcarea pe care o deține lângă restaurantul Casa Ghincea și pe care o folosesc clienții localului, situată vizavi de ruinele Hanului Hurezi. „Am și eu un zid acolo, lângă parcare. Nu e nici al vecinilor, nici al nostru. Cultura (DJC Dolj-nr.) îmi spune că nu știe al cui e. Mereu se desprind cărămizi din el și cad pe mașini. Cine plătește pentru mașinile distruse? Cine se ocupă de acel zid? Trăim într-o lume nebună!”, a declarat Ghincea.

Gabi Ghincea se plânge că zidul aflat de-a lungul parcării se degradează și cărămizile cad pe mașini. Sursa foto: stiricraiova.ro

Ghincea nu e la prima abatere

Ar mai fi de precizat faptul că, din documente reiese faptul că reprezentanții Promedia au mai făcut intervenții neautorizate în zonă. „În intervalul noiembrie 2013-iunie 2014 SC Promedia S.R.L. a executat de lucrări de construcție fără certificatul de descărcare de sarcină arheologică la imobilul situat pe frontul opus al străzii Horezului, cu adresa în Str. Madona Dudu, nr. 31. Prin Ordonanța pronunțată la 16.07.2015 în Dosarul nr. 7671/P/2014, Parchetul de pe Lângă Judecătoria Craiova a dispus renunțarea la urmărirea penală pentru infracțiunea prevăzută la art. 24, alin. 1, lit. a din Legea 50/1991, cu condiția ca reprezentata firmei Promedia să înlăture consecințele faptei penale”, se arată în adresa DJC Dolj către IPJ Dolj.

Sursa foto: Arhiva Agerpres 

Hanul Hurezi- cartierul financiar al Craiovei

Ruinele Hanului Hurezi, atâtea câte mai sunt, sunt dovada unei file importante din istoria Craiovei, de pe vremea când la han se strângeau negustori de pretutindeni. Hanul, cunoscut și sub denumirea Hanul Nemțesc, a fost ridicat în jurul anului 1700 pe locul dăruit de Constantin Brâncoveanu Mănăstirii Hurezi. În timp, locul a devenit vestit. „Aici pulsa întreaga viaţă economică a Craiovei. În acest han erau bolţi şi prăvălii unde se depozitau vinurile, camere pentru găzduire şi, cel mai interesant, bursa Craiovei, cu alte cuvinte, cartierul vamal al oraşului. Legat de acest edificiu mai menţionăm şi organizarea unui târg anual care aduna negustori din întreaga ţară. Ţinea din 15 august până în 8 septembrie. Important este că la această manifestare lua parte însuşi domnul ţării, în acea perioadă, Sfântul Constantin Brâncoveanu“, sublinia în 2014 regretatul profesor Toma Rădulescu, pentru revistaortodoxa.ro. Citiți mai multe despre istoria acestui loc aici.

Hanul Hurezi de odinioară. Sursa foto: gds.ro