Foto credit: Remus Badea

Craiova face primul pas pentru a deveni relevantă pe harta turismului gastronomic. Astăzi a debutat în Bănie Festivalul de vinuri și mâncăruri, eveniment organizat în cadrul proiectului Craiova-Capitala Gastronomică est-europeană, la care participă chefi, degustători de vinuri și specialiști din 11 țări europene.

Gazda evenimentului este hotelul Ramada din Craiova, loc în care, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, practic oricine va putea degusta mâncăruri locale din 11 țări ale Europei de Est, pregătite de chefi de la tot atâtea restaurante de top din Bănie. Restaurantele intrate în acest proiect au fost de acord să facă meniuri speciale cu preparate din țările vizate de proiect, astfel încât clienții care le trec pragul să poată alege fie din meniul obișnuit al localului, fie din cel cu specific.

Restaurantele care vor oferi experiențe gastronomice est-europene sunt:

Big Ben – Azerbaidjan

The Manor – Bulgaria

Iberico – Croatia

Ellipse (Ramada) – Georgia

Dolce Vita – Grecia

Epoca – Macedonia de Nord

Nobel – Moldova

Olive – Polonia

Steso – Serbia

Artizan 35 – Turcia

Craft – Ungaria

Pe lângă cele 11 restaurante craiovene care prezintă preparate, la festival au venit, din toată țara, și peste 25 de furnizori artizanali sau industriali de produse alimentare, cum ar fi brânzeturi, ulei de măsline sau miere, dar și producători și importatori de vinuri și alte băuturi. De altfel,  pe tot parcursul festivalului vor avea loc nu numai degustări de vinuri și mâncăruri ci și dezbateri și conferințe pe teme gastronomice și oenologice, la care participă chefi și specialiști în gastronomie, respectiv oenologi.

Prazul, vedeta gastronomiei oltenești

Nici preparatele oltenești nu au fost lăsate la urmă. Elevii Liceului de Industrie Alimentară (LIA), organizator al evenimentului alături de Primăria Municipiului Craiova, au întins pe mesele de la Ramada un adevărat festin oltenesc la care prazul a fost ingredientul vedetă. De altfel, din spusele primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, prezentă la eveniment, elevii de la LIA și profesorii lor îndrumători au dus muncă de cercetare pentru a recupera sau a recrea rețetele tradiționale pe bază de praz, iar LIA este dispus să le dea restaurantelor interesate să le preia și să includă preparatele în meniurile lor.

Olguța Vasilescu a mai explicat că orașul va miza pe gastronomie pentru a-și dezvolta brandul și pentru a atrage turiști pe tot parcursul anului, nu doar în perioada Târgului de Crăciun, care este deja o marcă recunoscută. „Noi ne așteptăm să fie un succes acest proiect pe viitor, ne dorim foarte mult să câștigăm cât mai mulți turiști cu acest proiect”, a precizat Vasilescu, care a adăugat că municipalitatea va monitoriza afluxul de clienți, mai ales turiști, din restaurantele implicate în acest demers. La eveniment a fost prezent și designerul român Cătălin Botezatu, care a lăudat inițiativa autorităților din Craiova.

40 de elevi de la LIA fac practică în restaurantele implicate în proiect

Mâine, degustările de vinuri și preparate vor continua la hotelul Ramada, între orele 12.00 și 18.00. Pentru că este Ziua Națională a României, organizatorii au pregătit și conferința despre identitatea națională “Gastronomia – cu bune, cu rele”, în cadrul căreia practicieni din turism și producție alimentară vor ține prelegeri împreună cu specialiști din alte domenii de relevanță, în context interdisciplinar, despre brandul de țară, branduri de regiuni, turism și plusvaloarea pe care producția alimentară și serviciile de ospitalitate turistică le pot aduce României.

Proiectul „Craiova-Capitala Gastronomică est-europeană” are și o importantă componentă educativă pentru industria HoReCa. Potrivit directorului LIA, Alina Vasile, 40 de elevi ai unității de învățământ fac practică în cele 11 restaurante implicate în proiect și au șansa să lucreze cot la cot și să învețe meserie de la bucătari cu experiență.