Consiliul Superior al Magistraturii a publicat rezultatele definitive ale concursului pentru ocuparea a cinci posturi de inspector la Inspecția Judiciară (IJ). Tabelul arată că niciun judecător din Craiova nu a reușit să treacă nici măcar de prima probă. Printre cei care au promovat se numără o judecătoare al cărei nume apare într-o investigație realizată anul trecut de jurnaliștii de la Recorder.

Inițial, în concursul organizat de IJ s-au înscris 21 de magistrați, din care patru de la instanțe din Craiova. Este vorba despre șefa Secției I Civilă de la Tribunalul Dolj, judecătoarea Emilia Secure, de judecătorii Marian Șerban și Irina Aurelia Grejdeanu de la Tribunalul Dolj, precum și de Maria-Roxana Hartmann de la Curtea de Apel Craiova (așa cum am arătat aici). Potrivit datelor de pe site-ul CSM, Hartmann și Șerban s-au retras chiar înainte de prima probă, cea a interviului, programată în perioada 30-31 ianuarie 2025.  În concurs au mai rămas doar Emilia Secure și Aurelia Grejdeanu, care nu au reușit să ia punctajul minim (18 puncte). De altfel, tabelul publicat de CSM pe portal arată că, coincidență sau nu, în urma acestei probe s-au calificat pentru următoarea etapă fix cinci candidați, adică exact numărul locurilor scoase la concurs (puteți consulta tabelul aici) de IJ.

Cum era și firesc, candidații picați la prima probă nu s-au mai prezentat la cea de-a doua, constând într-un test tip grilă. Proba scrisă a fost susținută doar de cei cinci magistrați trecuți la interviu care, din nou coincidență, au luat toți examenul, la această probă punctajul minim fiind de 42 de puncte.

O judecătoare dintr-o investigație Recorder a ajuns la IJ

Din tabelul final cu judecătorii admiși care își vor lua în primire posturile la Inspecția Judiciară (care poate fi consultat aici) se remarcă judecătoarea de la Curtea de Apel București Alexandra Panait, un magistrat al cărui nume este cunoscut publicului. Aceasta apare într-o investigație realizată de Recorder în 2024, referitoare la afacerile dubioase derulate de Primăria Sectorului 3 din București, condusă de Robert Negoiță (investigația poate fi citită aici și urmărită aici).

Jurnaliștii au arătat implicarea directă a city managerului Marius Daniel Ciobîcâ, soțul Alexandrei Panait, în mai multe licitații care au ajuns să fie câștigate de firme ale familiei Ciobîcă. Printre acestea se numără și Greenwise Solutions, o companie fondată de tatăl Alexandrei Panait, avocatul Tudor Panait. Recorder a scris că Alexandra Panait s-a recomandat drept reprezentantă a firmei Greenwise Solutions, în prezent deținută de concubina fratelui soțului său, la o întâlnire cu locatarii din cadrul unei asociații de proprietari unde compania a cumpărat o întreagă scară de bloc. Potrivit mărturiilor strânse de Recorder, la respectiva adunare generală judecătoarea ar fi făcut presiuni asupra locatarilor să fie de acord ca scara respectivă să iasă din asociație și să fie administrată separat. De asemenea, vecinii au susținut că magistratul s-ar fi ocupat uneori și de încheierea contractelor de închiriere ale firmei Greenwise. Potrivit Statutului magistraților (Legea nr 303/2022), magistraților le este interzis să aibă calitatea de membru al unui grup de interes economic.

Investigația Recorder a fost publicată în data de 18 martie 2024. În 5 septembrie 2024, Secția pentru judecători din cadrul CSM a decis să o detașeze pe Panait, pentru o perioadă de trei ani, pe un post de personal conex la Inspecția Judiciară, adică exact instituția care trebuie să se ocupe de cazurile în care magistrații sunt suspectați că au încălcat statutul. Detașarea a fost făcută la solicitarea Inspecției Judiciare. Astăzi, CSM a anunțat că judecătoarea a devenit inspector în cadrul IJ, ceea ce înseamnă că își va ancheta colegii suspectați de abateri.

Majoritatea judecătorilor admiși în urma concursului pentru posturile de inspector la IJ activa deja în cadrul acestei structuri din cadrul CSM.