O femeie din Craiova a primit un voucher în valoare de 10.000 lei pentru cheltuieli urgente după ce a căzut victimă violenței domestice și traficului de persoane.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, care a precizat că femeia a fost victima mai multor infracțiuni. „Victimele prind curaj, asta este vestea bună a zilei de astăzi. Un nou voucher va ajunge la o victimă a unor infracţiuni de violenţă domestică, lipsire de libertate în mod ilegal şi trafic de persoane. E una din femeile din România care a trăit în teamă”, a precizat ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a precizat că, deşi femeia a beneficiat de un ordin de protecţie, agresorul l-a încălcat în mod repetat. „Siguranţa tuturor victimelor violenţei domestice şi a violenţei de orice fel este prioritară pentru mine şi acordăm victimelor infracţiunilor o sumă de bani relevantă din banii confiscaţi de la infractor. Astăzi, acest voucher este în cuantum de 10.000 lei. Sigur, nu înseamnă prea mult pentru ceea ce a păţit victima, dar pentru nevoile unei victime care are multe cheltuieli urgente, este ceea ce trebuie. Un sprijin”, a mai declarat Gorghiu.

Potrivit acesteia, este vorba despre o muncă de echipă – Ministerul Justiţiei, alături de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Hunedoara şi din Craiova, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane- Centru Regional Craiova, care este în acelaşi timp şi unitatea emitentă a voucher-ului.

Cum funcționează mecanismul ajutorului de urgență pentru victimele infracțiunilor

Persoanele care depun o plângere penală și sunt victime ale violenței domestice, pot solicita o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul în a cărui circumscripție domiciliază victima și se soluționează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor, constituite în fiecare tribunal.

Etapele procedurale de obținere a compensației

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și organizațiile neguvernamentale (ONG) desemnate la nivel național au obligația de a consilia și de a îndruma persoanele în nevoie, pentru a depune plângerea penală conform fiecărui caz de violență domestică.

Pentru a solicita sprijinul ANES, cetățenii pot apela linia națională telefonică gratuită, cu program non-stop 0800500333, dedicată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane.

Instituțiile menționate trebuie să informeze victimele despre posibilitatea acordării de vouchere și să ajute persoanele în nevoie să completeze cererea de acordare a voucher-ului și referatul de estimare a  cheltuielilor pentru nevoi urgente.

Victima depune documentele în cadrul Comisiei din cadrul instanței de pe raza domiciliului. Victima poate fi asistată, după caz, de către ANES/DGASPC/ONG în fața comisiei.

Instanța poate respinge sau admite cererea iar în cazul în care instanța pronunță Hotărâre de admitere, se stabilește și cuantumul voucher-ului. Hotărâre de admitere, se stabilește și cuantumul voucher-ului.

Hotărârea se comunica victimei și Agenției Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate(ANABI). ANABI înștiințează ANES/DGASPC/ONG care a sprijinit victima. ANES/DGASPC/ONG transmite către Edenred România o solicitare cu datele de identitate ale victimei și cuantumul sumei cu care trebuie să fie alimentat voucher-ul conform hotărârii instanței. Edenred România trimite voucher-ul către ANES/DGASPC/ONG iar persoana responsabilă predă victimei voucher-ul pe baza de Proces-verbal. Procesul-verbal se comunică și către Ministerul Justiției pentru evidența acordării voucherelor.

Mai multe detalii despre modalitatea de obținere a ajutorului puteți citi aici.