Ședința CSAT din 28 noiembrie. Sursa foto: presidency.ro
După ce rapoartele prezentate în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 noiembrie au fost desecretizate de președintele Klaus Iohannis, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că a început deja să le analizeze pentru a identifica faptele de natură penală și încadrarea juridică a acestora, astfel încât unitățile de parchet competente să poată începe cercetările.
Analiza convergentă a rapoartelor desecretizate, prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale în ședința din 28 noiembrie a CSAT, arată că mai mulți factori au contribuit la creșterea galopantă a notorietății unui candidat cvasinecunoscut până în jurul datei de 1 noiembrie 2024 și că susținerea de care a avut parte Călin Georgescu înainte de primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale și chiar și în timpul procesului electoral din 24 noiembrie a fost una consistentă.
Candidatul, care s-a înscris ca independent în alegeri, a beneficiat de o campanie bine coordonată în mediul online. Rapoartele arată cum promovarea acestuia a fost „umflată” pe TikTok de aproximativ 25.000 de conturi false, gestionate abil astfel încât să exploateze vulnerabilitățile de securitate ale rețelei sociale chineze, însă a beneficiat și de sprijinul unor influenceri plătiți prin intermediul platformei FameUp pentru a-i face campanie lui Georgescu. Cea mai mare parte a acestor persoane cu notorietate nu a știut că îi fac campanie lui Georgescu dar nici nu a marcat conținutul pe care l-au creat și distribuit pe TikTok ca fiind unul plătit.
SRI a concluzionat, în cele două note devenite publice, că gestionarea atât de eficientă a unui număr mare de conturi false nu ar fi fost posibilă fără implicarea unui actor statal, în timp ce SIE arată Rusia drept statul care are interes să destabilizeze România.
În plus, campania lui Georgescu a avut succes și pentru că, în timpul campaniei electorale, TikTok nu a identificat și marcat corespunzător conținutul electoral, astfel că Georgescu a avut o vizibilitate mult mai bună pe rețea decât a celorlalți candidați. Mai mult, nici după ce Autoritatea Electorală Permanentă a cerut TikTok să elimine conținutul problematic, rețeaua chineză nu s-a conformat și utilizatorii români au putut în continuare să acceseze aceste postări inclusiv în ziua alegerilor, arată raportul Serviciului Român de Informații.
Un alt aspect relevat de rapoarte este cel al finanțării ascunse a campaniei de care a beneficiat în mod direct Călin Georgescu, confirmat atât de Serviciul Român de Informații cât și de Direcția Generală de Protecție Internă din cadrul MAI. Din contul TikTok „bogpr” au fost făcute donații totale de peste un milion de euro, aspect confirmat, potrivit raportului SRI, inclusiv de rețeaua chineză. Informația vine în contextul în care Georgescu a declarat că a cheltuit în campania electorală 0 lei. SRI arată că TikTok a confirmat că în spatele contului este Bogdan Peșchir, un mărunt om de afaceri din Brașov, care afișează însă un stil de viață luxos.
SRI mai arată că și la nivelul infrastructurii folosite în procesul electoral au existat atacuri, despre care instituția arată că au fost concertate de un actor statal, fiind folosite platforme de criminalitate cibernetică rusești. Peste 85.000 de atacuri care au încercat să exploateze vulnerabilităților sistemelor au fost respinse de autorități.
Puteți consulta rapoartele desecretizate aici.
Imediat după desecretizarea rapoartelor, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că până atunci nu primise nicio sesizare din partea vreunei autorități, ci doar o plângere aparținând unei persoane fizice, redirecționată de Autoritatea Electorală Permanentă. PÎCCJ a precizat că, în prezent analizează informațiile prezentate în toate rapoartele desecretizate, pentru a identifica posibile infracțiuni, încadrarea juridică a acestora și a determina astfel unitatea de parchet competentă pentru a verifica aceste suspiciuni. „Totodată, precizăm că în noul context, al desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT, PÎCCJ analizează în acest moment elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, infracțiunile față de care se vor face cercetări și structura de parchet competentă”, arată parchetul într-un comunicat transmis în această seară.