Alin Ionuț Șuiu, directorul Companiei de Apă Oltenia. Sursă foto: oltenasul.ro
Un banal control efectuat în 2022 la Compania de Apă Oltenia (CAO) s-a lăsat cu dosar penal pentru directorul Alin Șuiu, acesta fiind acuzat de purtare abuzivă după ce i-a adresat injurii și a aruncat cu apă peste unul dintre agenții constatatori, inspector în cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu. În cele din urmă, Șuiu a scăpat basma curată după ce procurorii au stabilit că și victima a cam sărit calul.
În 18 august 2022, Ștefan Ionică, inspector în cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu, a sunat la 112 și a reclamat organelor de poliție că, în timpul unui control pe care îl efectua la CAO, a fost înjurat și stropit cu apă de directorul Alin Șuiu. Cei care au avut de cercetat cazul au fost procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, având în vedere că Alin Șuiu are și calitatea de avocat suspendat.
Procurorii au stabilit că Ionică, împreună cu doi comisari ai Gărzii de Mediu Dolj, care au devenit martori în cauză, a efectuat un control în teren, în urma unei sesizări, constatând că un canal colector aparținând CAO se vărsa direct într-un râu, poluând flora și fauna. Cei trei au întocmit o notă de constatare și au decis împreună cu Șuiu să se întâlnească pentru a finaliza nota de constatare și măsurile dispuse. Întâlnirea s-a încheiat cum nu se poate mai prost atât pentru Șuiu, cât și pentru Ionică, nu atât din perspectiva dosarului penal deschis în urma ei ci pentru că a scos la iveală atitudinea total nepotrivită a ambilor funcționari implicați. Ionică a depus la dosar mai multe înregistrări audio-video din timpul întâlnirii, procurorii constatând însă că nici el nu a fost chiar ușă de biserică.
Șuiu i-a cerut să plece, Ionică a refuzat
„Persoana vătămată Ionică Ștefan a început, la rândul său, o discuţie cu suspectul Șuiu Alin Ionuț, căruia i-a comunicat că, anterior datei de 11.08.2022, a mai constatat aceleaşi aspecte şi a mai dispus aceeaşi măsură, care nu a fost adusă la îndeplinire, astfel că va proceda la sancţionarea Companiei de Apă Oltenia pentru acest motiv. Totodată, întrucât Șuiu Alin Ionuț a refuzat să îi înmâneze actul de identitate, Ionică Ștefan i-a comunicat că va dispune şi sancţionarea sa contravenţională, pentru refuzul de a participa la control. În acest moment, Șuiu Alin Ionuț i-a cerut lui Ionică Ștefan să părăsească biroul său şi să trimită actele de sancţionare contravenţională prin poştă, însă persoana vătămată a rămas în birou şi a continuat discuţia cu suspectul, discuţie pe care a înregistrat-o, depunând, în susţinerea plângerii formulate, două înregistrări audio şi video care surprind inclusiv momentul comiterii faptei sesizate. Analizând aceste înregistrări, se constată însă şi faptul că persoana vătămată Ionică Ștefan a avut, la rândul său, o atitudine necorespunzătoare în raport cu suspectul Șuiu Alin Ionuț, adresându-i-se pe un ton ironic şi refuzând să oprească înregistrarea şi să părăsească biroul la cererile formulate expres de Șuiu Alin Ionuț, care a solicitat, din acest motiv, intervenţia paznicilor instituţiei”. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. La solicitarea unuia dintre comisarii de mediu care a cerut ca nota de constatare să fie finalizată, Ionică a rămas în birou și a continuat să vorbească cu Șuiu. „În cursul acestei discuţii, persoana vătămată a continuat să i se adreseze lui Șuiu Alin Ionuț pe un ton ironic, iar, pe acest fond, într-un moment în care Ionică Ștefan a renunţat şi la formulele de politeţe, adresându-i-se cu „tu”, Șuiu Alin lonuţ i-a spus acestuia, pe un ton ridicat, „Ieşi afară din biroul meu, nesimţitule!”, aruncând peste el conţinutul unei sticle de apă pe care o avea în mână”, au mai arătat procurorii. Șuiu a declarat în cursul urmăririi penale că recunoaște și regretă faptele însă a arătat că a fost provocat și nu s-a putut stăpâni.
Instanța a confirmat renunțarea la urmărirea penală
Din acest motiv, procurorii au propus renunțarea la urmărirea penală, soluție prevăzută de Codul de procedură penală atunci când se constată săvârșirea unei fapte penale dar anchetatorii consideră că nu există un interes public în urmărirea ei.
Judecătorul de cameră preliminară care a confirmat în mai 2023 soluția dispusă de procurori a reținut că, într-adevăr, în cauză există probe care să susțină săvârșirea faptei de către Șuiu însă acesta a fost provocat și șicanat. În luarea hotărârii de confirmare, magistratul a avut în vedere și faptul că Șuiu a regretat fapta, precum și urmarea „de minimă importanță efectiv produsă”, apreciind că nu se justifică desfășurarea în continuare a procesului. Contactat de CraiovaJust pentru a explica de ce a declarat la proces că i s-a întins o capcană și a picat în ea, Alin Șuiu a precizat că inspectorul a venit pregătit să îl înregistreze. „M-a filmat și m-a înregistrat. La un moment dat a început să îmi vorbească la pertu. I-am spus să nu vorbească așa, că nu cred că ne cunoaștem. Mi-a spus că vorbește cum vrea el”, a spus Șuiu. Ștefan Ionică nu a dorit să facă niciun fel de declarație: „Eu nu pot comenta deciziile instanțelor de judecată”.
Mai trebuie spus că Alin Șuiu nu este la prima abatere și că dosarul penal de care a scăpat în 2023 vine să confirme faptul că directorul CAO este cam iute la mânie. În 2013, Șuiu a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru amenințare, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, așa cum Gazeta de Sud a relatat aici. În plus, în urmă cu 10 ani, sindicaliștii din cadrul CAO îl acuzau pe Șuiu că este violent și susțineau chiar că acesta ar mai avea un dosar penal, pentru amenințare și hărțuire, care ar fi fost instrumentat de procurorii PCA, după cum a relatat Jurnalul Olteniei aici.