Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie    Sursa foto: ziarulsanatatea.ro

Centrul de Oncologie Sf. Nectarie din Craiova, spital în care sunt tratați anual mii de pacienți cu cancer, a fost la un pas de colaps financiar după ce funcționarii Direcției Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova au stabilit în sarcina companiei care operează unitatea sanitară impozite pe clădiri în valoare de peste un milion de euro. Firma a obținut săptămâna trecută în instanță suspendarea executării deciziei, arătând că, potrivit legii, spitalele, publice ori private, sunt scutite de la plata unui astfel de impozit, fapt constatat și de magistrați. Decizia nu este însă definitivă.

Magistrații Curții de Apel Craiova au fost chemați să judece procesul deschis de SC Trialuri Clinice Oncologice SRL, firmă care operează Centrul de Oncologie și Radiologie Sf. Nectarie din Craiova după ce, în luna decembrie 2024, funcționarii Direcției Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova au trimis companiei o decizie de impunere cu o valoare de infarct: 5,2 milioane de lei, adică peste un milion de euro, reprezentând impozit pe clădiri aferent anilor 2023 și 2024. Funcționarii au fost puși serios pe treabă având în vedere că, din datele existente la dosar, rezultă că aceștia demaraseră deja procedura de executare silită a companiei.

Executarea, rețetă pentru dezastru

În februarie 2025, reprezentanții firmei au dat în judecată Primăria Craiova-Direcția Impozite și Taxe cerând suspendarea de urgență a executării deciziei de impunere prin care li s-au cerut banii. În instanță, Trialuri Clinice Oncologice SRL a arătat că, potrivit legislației fiscale, unitățile sanitare, publice sau private, sunt scutite de la plata impozitului pe clădiri. Mai mult, compania a subliniat că executarea actului uno ictu (cu executare imediată-nr.) ar duce la un adevărat dezastru financiar pentru spital care, în cele din urmă, ar putea chiar să își închidă porțile, cu atât mai mult cu cât, a susținut aceasta, are în derulare cinci contracte de credit în valoare de zeci de milioane de lei. Firma a arătat că este perfect capabilă să „ducă” ratele la credite dar suma din decizia de impunere reprezintă mai mult de jumătate din cheltuielile sale anuale.

„Cu alte cuvinte, societatea s-ar afla în imposibilitatea onorării obligațiilor contractuale astfel cum sunt ele garantate urmată de o evidentă reziliere a contractelor și de o declarare a scadenței anticipate. Această împrejurare ar cauza o reacție în lanț din perspectivă economică și implicit expunerea noastră în fața unor executări silite concomitente.[…] Executarea silită derulată la acest moment precum și previzibila scadență anticipată a creditelor ar conduce și lipsa lichidităților și astfel imposibilitatea onorării obligațiilor salariale. Acest lucru ar da evident dreptul personalului să demisioneze dată fiind imposibilitatea achitării drepturilor salariale. Or, lipsa personalului în următoarea perioadă ar conduce la un blocaj inevitabil al activității și astfel la o imposibilitate certă de a înregistra venituri în perioada următoare”, a explicat compania în fața judecătorilor.

Instanța: „Prejudiciul suferit nu este pur financiar”

În întâmpinarea depusă, juriștii municipalității au arătat că firma nu a dovedit că actul este vădit nelegal, precizând că „îndoiala serioasă asupra legalității trebuie să fie evidentă, să poată fi decelată cu ușurință printr-o cercetare sumară a aparenței dreptului”. Magistrații Secției Contencios Administrativ și Fiscal au respins argumentele funcționarilor, reținând că art. 456 alin (1) lit. h din Codul fiscal statuează, negru pe alb, că spitalele sunt scutite de la plata impozitului pe clădiri. „Curtea apreciază că există împrejurări legate de starea de fapt și de drept din care rezultă o aparență de nelegalitate care creează o îndoială puternică asupra prezumției de legalitate de care se  bucură actul administrativ”, judecătorii arătând că firma a depus toate actele care demonstrează că acolo funcționează un spital.

Instanța a ținut cont și de statutul spitalului

În plus, au mai precizat magistrații de la CA Craiova, a fost demonstrată și iminența pagubei în situația în care decizia de impunere ar fi executată. „Reclamanta a făcut dovada că prejudiciul suferit nu este pur financiar, ci tinde să afecteze activitatea desfăşurată, existând riscul ajungerii societăţii în incapacitate de plată […]De asemenea, relevante sunt si aspectele invocate cu privire la efectele pe care le-ar putea avea imposibilitatea continuării activităţii cu privire la pacienţi, dată fiind situaţia învederată de reclamantă conform căreia este singurul spital privat de oncologie din zonă”, au explicat magistrații în considerentele hotărârii prin care a fost suspendată executarea până la pronunțarea instanței de fond, adică până când va fi soluționată contestația firmei împotriva deciziei de impunere emisă de DIT. Hotărârea magistraților nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

Investiție totală de 15 milioane de euro

Centrul de Oncologie Sf. Nectarie a fost inaugurat în urmă cu trei ani, fiind în prezent cel mai modern spital de oncologie din Oltenia și singurul cu capital privat din regiune având acest specific. Nu doar pacienții olteni vin să se trateze aici, ci din întreaga țară, având în vedere că o parte dintre serviciile oferite de unitatea medicală sunt unice la nivel național. Acesta este căutat și pentru că tratează și problemele de ordin psihologic cu care se confruntă pacienții cu cancer prin terapie ocupațională, yoga și alte tehnici menite să mențină ridicat moralul bolnavilor (mai multe articole despre unitatea medicală aici și aici). De asemenea, compania oferă și servicii conexe, cum ar fi recuperarea medicală sau îngrijirile paliative. Unitatea medicală este deținută de Ramona Schenker, onco-psiholog, și soțul acesteia, Michael Schenker, unul dintre cei mai renumiți medici oncologi din România și președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății. Până în prezent, investițiile în unitatea medicală se ridică la 15 milioane de euro (sursa informației aici), bani obținuți din împrumuturi bancare.

Ar mai fi de precizat că la inaugurarea spitalului, care a avut loc în 2022, a fost prezent chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, alături de o pleiadă de oficialități locale. Între invitați s-a numărat și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, ai cărei subalterni au fost acum la un pas să lase mii de pacienți fără un loc decent pentru tratament (mai multe amănunte și imagini de la inaugurarea centrului puteți vedea aici). „Mike Schenker a pus Craiova pe harta României cu această investiție”, spunea, la vremea respectivă, edilul-șef al Craiovei, citată de mai multe ziare locale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, la inaugurarea Centrului de Oncologie Sf. Nectarie, în aprilie 2022. În dreapta imaginii, medicul oncolog Michael Schenker Sursa foto: infoactual.ro